Gołąbki z kapusty włoskiej z dynią

10/26/2016

Dania z dynią królują na blogach, więc i u mnie nie może ich zabraknąć. Dziś jednak postanowiłam wykorzystać dynię trochę nietypowo, jako dodatek do nadzienia gołąbków. W ten sposób powstało wyjątkowe danie jesienne, kolorowe i pyszne. Gołąbki zazwyczaj wymagają nieco czasu, tak jest też z moimi, ale nie jest aż tak strasznie, dzięki temu, że są pieczone, robią się częściowo same.
Koniecznie polecam do tego ziołowy sos, bez niego to dopiero połowa dania.
Nadzienie jest bardzo łatwe do wykonania i jak zwykle, okazało się, że z braku czasu, może stanowić samodzielne, szybkie danie – dyniowe risotto z quinoą marki RISANA. Tak więc, macie tutaj właściwie dwa przepisy :-)

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
6 dużych liści kapusty włoskiej
1/2 małej dyni hokkaido
1 torebka (100 g) mieszanki quinoa biała z ryżem naturalnym parboiled RISANA
1 cebula
1 ząbek czosnku
nieco oliwy z oliwek
sól, chili, kurkuma
śmietana roślinna i świeże siekane zioła do sosu

Liście kapusty umieścić we wrzątku i gotować przez 4 minuty. Wyjąć, wystudzić i ściąć grube grzbiety. Mieszankę quinoi z ryżem ugotować według przepisu, w tym czasie pokroić na drobno cebulę i usmażyć na złoto z oliwą na dużej patelni. Z dyni usunąć miąższ i pestki (nie trzeba obierać) i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Quinoę z ryżem i startą dynię dodać do cebuli, dodać przyprawy oraz posiekany czosnek i smażyć przez trzy minuty. Lekko wystudzić i zawijać w liście. Gotowe rolki umieścić w naczyniu żaroodpornym (może być cała metalowa patelnia) i zalać śmietaną wymieszaną z ziołami i przyprawioną do smaku. Całość wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut przy temperaturze 200 ºC.


wpis sponsorowany

You Might Also Like

12 Komentarzy

  1. Wyglądają świetnie :) Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiada, wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gołąbki z kapusty włoskie są przepyszne i bardzo delikatne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia w formie gołąbków? Genialne !

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny przepis:) Już zapisany do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają te gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale przepysznie wyglądają!!!
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowita propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jutrzejszy dzień doskonałe danie obiadowe. Z innym niż pomidorowy lub grzybowy sosem -miła odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne na jesienny, rodzinny obiad. I z innym niż pomidorowy sosem, miła odmiana :)

    OdpowiedzUsuń