3 średnie ziemniaki (surowe)
3 łodygi pora (jasne części)
3 jajka
2 łyżki mąki
1 śmietana do zup i sosów (u mnie sojowa)
dowolne przyprawy (u mnie sól i tabasco)
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, łodygi pora pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać umieścić w płaskiej, wysmarowanej masłem formie, najlepiej do tarty i wygładzić.
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, przy temperaturze ok. 200 ˚C.
Do ciepłej zapiekanki podaję najczęściej sos do sałatek.
19 Komentarzy
Fajny pomysł, robiłam kiedyś zapiekankę z pora z dodatkiem orzechów, wyszła pyszna! W ogóle por to takie trochę niedoceniane przez nas warzywo, a niesłusznie :)
OdpowiedzUsuńProsta i na pewno bardzo smaczna, fajnie mieć w domu kilka takich przepisów na szybko, gdy nie ma czasu na wymyślanie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetyczne napewno wypróbuje przepis!
OdpowiedzUsuńP.S. kuleczki kokosowe robią w mojej rodzinie furorę ;)
pyszne :) zapisuję !
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pory i wszystko, co szybko się robi, więc trafiłaś w mój gust idealnie :-)
OdpowiedzUsuńPiękna wyszła :)
OdpowiedzUsuńgrunt, żeby zachwycić tak prostą rzeczą :)
OdpowiedzUsuńPoprosimy kawałeczek bo u nas dziś lenistwo w kuchni:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, akurat mam pory :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie zapiekanki!
OdpowiedzUsuńZiemniaki dodać surowe czy podgotowane???
OdpowiedzUsuńIstotne pytanie, dziękuję – surowe.
OdpowiedzUsuńto ja dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Wygląda pysznie - uwielbiam pora i wszelkie zapiekanki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna. I idealnie zwarta, u mnie nie zawsze takie wychodzą :)
OdpowiedzUsuńJak duża śmietana, opakowania są różne.
OdpowiedzUsuń250 ml
Usuńfascynująco prosty przepis ze składników , które lubię :) wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuń