desery i słodycze

Nadziewane pieczone jabłka

11/26/2018

Witajcie! Czy myślicie już powoli o przygotowaniach przedświątecznych? Jest jeszcze sporo czasu, ale jestem pewna, że wielu z nas święta jak zwykle zaskoczą. Tak więc, jeśli natkniecie się na łatwe przepisy, zapisujcie koniecznie, później w stresie nie będzie wiadomo w co ręce włożyć. Pieczone jabłka świetnie nadają się na cały jesienno-zimowy sezon, są pyszne, tanie i pewnie jest milion pomysłów na ich przygotowanie. Jeśli dodamy do nadzienia przyprawy typowe dla świątecznych smakołyków, możemy w bardzo łatwy i szybki sposób zaskoczyć gości. Już widzę, jak siedzicie z całą rodziną, przy oświetlonej choince, miłej muzyce, może z rozpalonym kominkiem w tle i zajadacie soczyste, smakowite jabłka. Zapraszam!

Przepis przygotowałam dla czasopisma VEGE

© Mariola Streim

4 jabłka
4 łyżki mleka ryżowego
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki ekspandowanej quinoi
2 łyżki ekspandowanego amarantusa
2 łyżki syropu z agawy
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
cukier puder do posypania

Odkroić górne części jabłek, wydrążyć środki i wypełnić nadzieniem z wymieszanych pozostałych składników. Przykryć odkrojonymi częściami, wstawić do naczynia żaroodpornego i piec przez 30 minut w temperaturze 200 ºC. Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.

You Might Also Like

3 Komentarzy