pasty i dipy

Wegańskie pasty do kanapek idealne dla biegacza

10/30/2018

Nasz wegański biegacz Michał (https://www.facebook.com/biegajacyroslinozerca) przypomina mi nieustannie o moim postanowieniu, że i ja w końcu ruszę w drogę, ale muszę się Wam przyznać, że ten klej, za pomocą którego przymocowana jestem do komputera, jest silniejszy ode mnie. A przecież to takie proste – tłumaczę sama sobie – świeże powietrze jest przed drzwiami, wystarczy tylko wskoczyć w buty, jakieś wygodne klamoty i już. Może stworzymy tu na blogu wirtualną grupę (byłych) leni i ruszymy wspólnymi siłami? Co o tym myślicie?
Michała przekonywać nie trzeba, on po prostu biega jak nakręcony. Ostatnio robił to nawet w Chinach! To kolejny dowód na to, że dla chcącego nie ma nic trudnego. Michał był tam w celach zawodowych, ale znalazł oczywiście czas na obligatoryjne kilometry na nieznanym terenie. Myślę, że bieganie w obcym miejscu może mieć szczególny urok, gdyż jesteśmy o wiele szybsi niż normalni piesi, więc możemy sporo zobaczyć, nie siedzimy zamknięci w jakimś dusznym metrze, a przy okazji się ruszamy. Przemyślcie tę kwestię przed kolejną delegacją, może w Waszej walizeczce znajdzie się trochę miejsca na sportowe obuwie?
O sportowych wyczynach Michała możecie poczytać na jego profilu FB i tutaj na blogu.
Tymczasem mam dla Michała i dla Was, pyszne i zdrowe kanapeczki z trzema różnymi pastami. Jako bazę polecam pumpernikiel, gdyż jest to szczególny rodzaj pieczywa. W jego skład wchodzi tylko gruboziarnista mąka żytnia i zakwas (jeśli jest dobrej jakości). Piecze się go bardzo długo, nawet ponad 20 godzin, w niskiej temperaturze, dzięki czemu powstaje typowy, słodkawy smak. Właśnie dzięki tej powolnej produkcji, bardzo korzystnie wpływa on na pracę układu trawiennego. Duża zawartość błonnika powoduje, że szybko czujemy się najedzeni, a uczucie sytości utrzymuje się dość długo. Do jego smaku może na początku trzeba się trochę przyzwyczaić, ale jak już raz polubicie, to już na całego :-)
Dziś przygotowałam trzy nowe pasty i zapewniam, że tym kanapeczkom nie oprze się nikt!

Do miksowania przydał mi się niezawodny blender ręczny HBD801BK firmy Blaupunkt.

Zapraszam również do przeczytania poprzednich wpisów na ten temat i skorzystania z przepisów:

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim

Pasta z pasternaku z imbirem i curry
250 g pasternaku
1 ugotowany ziemniak (100 g)
1 cebula (150 g)
kawałek świeżego imbiru (8 g)
1 łyżka oleju do smażenia (10 g)
1/2 łyżeczki curry (2 g)
sól do smaku (1 g)

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć kilka minut z olejem. Dodać pokrojony pasternak i usmażyć do miękkości. Dodać pokrojonego ziemniaka oraz pozostałe składniki i zmiksować.

Wartości odżywcze:
waga 521 g
białka 7,0 g
węglowodany 70,5 g
tłuszcz 10,8 g
kcal 386,2

Pasta z papryki z orzechami włoskimi
1 czerwona papryka (145 g)
1 ugotowany ziemniak (100 g)
1 marchew (150 g)
1 cebula (150 g)
1 łyżka oleju do smażenia (10 g)
czubek łyżeczki ostrej mielonej papryki (20 g)
5 orzechów włoskich (50 g)
sól do smaku (1 g)

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć kilka minut z olejem. Dodać paprykę oraz marchew i usmażyć do miękkości. Dodać pokrojonego ziemniaka oraz pozostałe składniki i zmiksować.

Wartości odżywcze:
waga 626 g
białka 15,8 g
węglowodany 52 g
tłuszcz 41 g
kcal 631,5

Pasta ze szpinaku z orzeszkami piniowymi
100 g szpinaku
1 ugotowany ziemniak (100 g)
1 cebula (150 g)
1 łyżka oleju do smażenia (10 g)
1 łyżeczka musztardy (10 g)
10 g orzeszków piniowych
sól do smaku (1 g)

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć kilka minut z olejem. Dodać szpinak i usmażyć. Dodać pokrojonego ziemniaka oraz pozostałe składniki i zmiksować.

Wartości odżywcze:
waga 381 g
białka 8,9 g
węglowodany 34,6 g
tłuszcz 17,3 g
kcal 315,2

Kalorie i wartości odżywcze wyliczyłam na stronie: https://www.tabele-kalorii.pl

Wpis sponsorowany


You Might Also Like

0 Komentarzy