kaszotto

Dyniowe kaszotto z czerwoną kapustą

9/26/2017

Czy jesień da się lubić? Podobno są tacy, którzy ją uwielbiają. Niestety nie należę do tej grupy osób i piszę Wam o tym przy każdej nadarzającej się okazji. Są jednak rzeczy, które dostępne są tylko jesienią, na przykład cudowne dynie i to one wynagradzają mi moją całą niechęć do niskich temperatur i deszczu.
Sezon  na dynie został otwarty i możecie być pewni, że przepisów na ich przygotowanie w tym roku tutaj nie zabraknie.
Dzisiejsze danie wymaga może nieco czasu, ale kombinacja smakowa warta jest wypróbowania. 
W wersji codziennej można przygotować poszczególne elementy oddzielnie, czyli ugotować osobno kaszę, udusić kapustę i usmażyć pokrojoną w kostkę dynię. W ten sposób można zaoszczędzić nieco czasu, a smak będzie podobny.
Dla gości oczywiście warto się nieco wysilić i przygotować dynię w piekarniku, pochwały będą gwarantowane.
Jakie są Wasze ulubione dania z dyni? Może zupa? A może deser?

Prawie zapomniałam... oprócz dyni lubię też jesienne mgły, są przepiękne!

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
1 mała dynia hokkaido
100 g kaszy (na przykład 1 woreczek Multigrano z kaszą owsianą)
1/4 główki czerwonej kapusty
200 ml wody
1 mała cebula
pół czerwonej papryki
oliwa z oliwek do smażenia
2 łyżki octu
1 łyżeczka cukru
sól

Składniki do przygotowania sosu:
1 opakowanie śmietany roślinnej (na przykład ryżowej)
ulubione świeże zioła
sól do przyprawienia sosu

Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu i odstawić.
W tym czasie pokroić cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek w dużym garnku.
Dodać drobno pokrojoną kapustę i paprykę, smażyć przez ok 10 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Dolać wodę, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 15 minut. Dodać kaszę, ocet, cukier i sól do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
Dynię przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne (nie trzeba obierać ze skórki), posolić i wypełnić kaszotto z kapustą. Piec przez 45 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy 200 ºC. Gotowe połówki dyni podawać z sosem i listkami świeżej bazylii.

Sos: 
Śmietanę podgrzać, dodać drobno posiekane zioła i posolić do smaku.

Więcej smacznych inspiracji między innymi mojego autorstwa znajdziesz na stronie multigrano

You Might Also Like

2 Komentarzy

  1. a jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa kombinacja i jaka kolorowa! pycha! Uściski

    OdpowiedzUsuń