przekąska

26 pomysłów na lunch w słoiku oraz sałatka z cieciorką i gryczanym bulgurem

3/20/2017

Moi Drodzy, przyznajcie się, jak wygląda Wasze odżywianie w ciągu tygodnia? Co jadacie w pracy? Temat jest szczególnie ważny, ponieważ właśnie w pracy spędzamy większość czasu i tam skupiając się na ważnych sprawach, często zaniedbujemy posiłki. Nie każdy ma pracę, która sprawia mu tylko i wyłącznie przyjemność, a rozwiązywanie zadań z nią związanych idzie mu jak z płatka. Często znajdujemy się w stanie największej koncentracji, a może i stresu. Nic dziwnego, że w takiej sytuacji jest nam zupełnie obojętnie jak wygląda nasz posiłek i jaki wpływ ma on na nasze zdrowie. Najważniejsze, że mamy coś w żołądku, że nie burczy nam w brzuchu, a i to czasami możemy stłumić. Nasza cała energia skupiona jest na tym, co w danym momencie jest najważniejsze. Taka sytuacja nie jest niczym strasznym, jeśli zdarza się od czasu do czasu, ale jeśli czujemy się tak codziennie, warto pomyśleć nad zmianą stylu życia i może również pracy. Może nie od razu, ale jeśli ta idea zakiełkuje w naszej głowie i będziemy powoli, ale konsekwentnie dążyć do celu, może z czasem się to udać. Tymczasem należy podjąć natychmiastowe działania poprawiające nasze odżywianie. To jest to, co możemy wprowadzić w życie natychmiast i co mamy pod kontrolą. Nie wymaga to wielkiego zachodu, wystarczy w spokojnej chwili zaplanować posiłki na cały tydzień. Najlepiej w weekend zebrać pomysły, zrobić odpowiednie zakupy i sporządzić konkretną i dokładną listę. Potem wystarczy każdego dnia trzymać się ściśle planu i przygotować lunch w słoiku. Jeśli rano nie mamy na to czasu, można zrobić to wieczorem i przechować go w lodówce. Nie przejmujmy się, że kilka witamin w nocy może się ulotnić. Z pewnością zachowa się ich na tyle dużo, że będą stanowiły świetną alternatywę do bezsensownej drożdżówki, po którą sięgnęlibyśmy pewnie z braku czegoś porządnego. Dziś mam dla Was przepyszną sałatkę, którą zbieram ze sobą, kiedy cały dzień spędzam na sesji zdjęciowej poza domem. Wykorzystałam do mojego przepisu bulgur gryczany, ponieważ jest on bez glutenu, ale możecie go zastąpić zwykłym bulgurem lub dowolną kaszą. Pod przepisem znajdziecie też 25 innych propozycji na dania idealnie nadające się do zebrania w drogę. Koniecznie weźcie sobie tę sprawę do serca, bo od zdrowego odżywiania wiele zależy, o tym nie trzeba już nikogo przekonywać.

© Mariola Streim
Porcja na słoik o pojemności 400 ml

1/2 puszki ugotowanej cieciorki (120 g po odcedzeniu)
3 łyżki sosu pomidorowego (na przykład tego), warzywnego, indyjskiego lub innego
garść gładkiej pietruszki
kawałek szalotki
2 listki sałaty
3 łyżki bulguru lub ugotowanej kaszy
1 łyżka roślinnego majonezu lub jogurtu

Bulgur lub kaszę przygotować według opisu na opakowaniu. Cieciorkę odcedzić, wymieszać z sosem i umieścić w słoiku. Sałatę, szalotkę i pietruszkę pokroić i umieścić na cieciorce. Dodać bulgur oraz majonez i gotowe. Można podać z pieczywem lub chrupkami.

Zapraszam do wypróbowania 25 poniższych przepisów, nie są one przygotowane specjalnie z myślą na lunch w słoiku, ale bardzo łatwo można je dopasować.

1.
klopsiki z cieciorki i marchewki
2.
szybki deser z opiekanych płatków kukurydzianych
3.
kanapeczki z guacamole i pieczoną cieciorką
4.
kaszotto z cukinią, zółtą papryką i sosem z awokado
5.
zupa marchewkowo-pomarańczowa
6.
krem daktylowo-bananowy
7.
klopsiki z zielonego groszku
8.
polenta z grzybami
9.
wegańskie brownie z mikrofalówki
10.
słodko wytrawna sałatka z rodzynkami
11.
fasola w sosie pomidorowym
12.
polenta z jabłkami, cynamonem i kardamonem
13.
sałatka z surowych buraczków i marchwi
14.
zielona sałatka z ogórka i kapusty pekińskiej
15.
szybka sałatka z pomidorami i papryką
16.
truskawki i chia
17.
błyskawiczna sałatka ziemniaczana
18.
zdrowe batony z opiekanych płatków
19.
zapiekana kasza jaglana z rabarbarem
20.
tofu smażone z ziołami prowansalskimi
21.
pasztet z nasion słonecznika
22.
sałatka z quinoa na słodko
23.
sałatka z kaszy jaglanej i awokado
24.
sałatka z ogórka brokuła i groszku
25.
sałatka z czerwonych buraczków i jabłek

You Might Also Like

8 Komentarzy

  1. Idealne dla mnie! Cały post! Ile inspiracji! I love it! Jestem wegetarianką i zawsze mam problem z lunchboxami. Tymczasem okazuje się, że sedno tkwi w...słoiczku. Po prostu!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, jak już się na to wpadnie, to sprawa jest prosta, ja też potrzebowałam trochę czasu, żeby wyrobić sobie pewną rutynę :-)

      Usuń
  2. Jedzenie w słoiku na wynos bardzo nam się podoba, ale jeszcze bardziej zaciekawił nas ten gryczany bulgur :)Gdzie go kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne pomysły. I takie smakowite:)
    Pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej przymierzam się do kupna słoika lunchowego �� Czy 400 ml wystarczy aby się najeść? Wydaje się to niewiele, czy lepiej szukać większych? Pozdrawiam i dzięki za przepisy! Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od apetytu i od zawartości słoiczka. Jeśli będą w nim same liście sałaty, może być za mały, ale jeśli doda się cieciorkę lub fasolę, to może wystarczy. Należałoby wypróbować. Polecam wykorzystanie słoików, które ma się pod ręką, często kupujemy przecież produkty w słoikach, na przykład dżemy. Wystarczy umyć i gotowe. :-)

      Usuń