bez glutenu

Polenta z grzybami (bez glutenu, bez laktozy)

11/10/2016

Coś mi się wydaje, że ze wszystkimi moimi wpisami jestem spóźniona. Czy są jeszcze kurki? Sama niestety grzybów nie zbieram, ponieważ się na nich kompletnie nie znam i wolę nie ryzykować. W moim supermarkecie cały czas można je dostać, więc już całkowicie straciłam orientację. Jakie macie informacje, są jeszcze kurki u Was w lesie? Jeśli są, to zachęcam oczywiście do spaceru. Nawet jeśli Wasze zbiory nie będą zbyt obfite, warto się wybrać. Nie ma nic piękniejszego od jesiennych kolorów, zapachu i szelestu liści. U mnie spadł już śnieg, ale liście na drzewach nadal jeszcze są, więc widok jest przepiękny, las wygląda jak zaczarowany. Taka sytuacja nieczęsto się zdarza, w każdym razie ja jeszcze nie miałam okazji widzieć. Jeśli znajdę chwilę, wrzucę kilka zdjęć na drugiego bloga
Tymczasem zapraszam na przepis z kurkami. Ci, którzy regularnie czytają magazyn VEGE już dawno go widzieli i może nawet wypróbowali? 

P. S.
Przypominam o konkursie, jeszcze możecie wziąć udział i wygrać wspaniałą książkę.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
mała blaszka 24 x 24 cm

125 g polenty
200 g kurek (ewentualnie można zastąpić innymi grzybami)
400 ml bulionu roślinnego, można ewentualnie użyć wodę
1 cebula 
nieco oliwy z oliwek
sól
rozmaryn

Polentę wymieszać z bulionem i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przykryć pokrywką i gotować bardzo powoli, uważając, aby się nie przypaliła, od czasu do czasu mieszając. Powinna być być bardzo gęsta. Wyłożyć ją na wysmarowaną oliwą blachę, wygładzić i pozostawić do ostudzenia. Cebulę usmażyć na złoto z oliwą, dodać oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby oraz przyprawy i smażyć do czasu, aż woda z grzybów odparuje. Ułożyć grzyby z cebulą na polencie i lekko lekko je przydusić. Piec przez około 30 minut przy temperaturze 200˚C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Podawać z sałatką i ulubionym sosem do sałatek lub z warzywami.

You Might Also Like

6 Komentarzy

  1. Jak zawsze smakowicie!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super tarta! uwielbiamy polentę, ale tarty jeszcze z niej nie robiliśmy, koniecznie muszę popróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wygląda, na pewno skusiłabym się na duży kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od dawna noszę się z zamiarem przygotowania polenty, twoja wygląda tak smakowicie, że teraz to już ją chyba wreszcie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń