pieczone

Mini dynie nadziewane soczewicą i papryką

11/26/2016

Dziś jeszcze typowo jesiennie, ponieważ nic oprócz kalendarza nie wskazuje na to, aby zbliżał się czas przedświąteczny. W tym roku porządnie wykorzystujemy sezon na dynię i choć niewiele ostatnio tutaj prezentowałam, wierzcie mi, jadamy ją bardzo często. Głównym powodem jest oczywiście jej smak, ale drugim, bardzo ważnym jest to, że nie uczula. Tak więc, jeśli macie w domu alergika, możecie się dzisiejszym daniem zainspirować. U nas papryka niestety też jest zakazana, ale w niewielkich ilościach mogę ją przemycać, więc dodałam nieco żółtej i czerwonej do smaku a także dla koloru. Brązowa soczewica pasuje do tego wszystkiego idealnie i sprawia, że danie to pewnie zasługuje na miano superfoodu. Chciałam Wam przybliżyć trzy najważniejsze zalety soczewicy, ale podczas szperania w internecie okazało się, że pożytecznych właściwości jest tyle, iż nie wiadomo od czego zacząć. Najlepiej uwierzcie mi na słowo, że soczewicę, bez względu na odmianę warto jeść bardzo często. Najważniejsze trzy zalety, które ja postanowiłam sobie zapamiętać to: duża zawartość błonnika, duża zawartość żelaza oraz duża zawartość wysokiej jakości białka.
Smak soczewicy można dobrze podkręcić dodając nieco soku z cytryny lub octu, oraz oczywiście odpowiednio przyprawiając. Zastosowałam ostatnio wszechobecny u mnie kardamon i świeże listki kolendry. Po prostu pyszne, sami spróbujcie.
Jeśli nie macie takich maleńkich dyń, możecie pokroić większą w księżyce i upiec w piekarniku, a nadzienie przygotować osobno na patelni. Cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę wystarczy podsmażyć z oliwą, dodać pozostałe składniki i gotowe. Będzie podane nieco inaczej, ale w smaku bez różnicy.

© Mariola Streim
4 bardzo małe dynie hokkaido
200 g ugotowanej brązowej soczewicy
kawałek czerwonej papryki
kawałek żółtej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1 łyżka soku z cytryny lub octu
1 łyżka oliwy z oliwek
czubek łyżeczki mielonego kardamonu
nieco chili (opcjonalnie)
sól
świeże listki kolendry

Odciąć górne części dyń i wydrążyć łyżką pestki oraz miąższ. Paprykę i cebulę pokroić na drobno i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wypełnić dynie, przykryć pokrywkami, wstawić je do naczynia żaroodpornego i piec przez około 40 minut przy temperaturze 200 ºC we wcześniej nagrzanym piekarniku. Podawać z sałatką i ulubionym sosem do sałatki.

You Might Also Like

6 Komentarzy

  1. Idealne jesienne danie :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają :)
    Uściski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo urocze i apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgłodniałam przez Ciebie :/
    Dynia, soczewica, papryka...z takiego połączenia musi wyjść pyszne danie, nie ma innej opcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta dyńka jest wprost urocza, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń