przekąski

Faszerowane pieczarki – danie pełne zdrowia

6/02/2016

Wyobraźcie sobie, że kiedyś nie lubiłam grzybów. Żadnych, bez wyjątku. Było mi więc bardzo na rękę, że powszechnie uważało się, iż w grzybach nie ma żadnych substancji odżywczych. Dzięki tej opinii nie musiałam sobie nimi zawracać głowy. Tymczasem był to niewybaczalny błąd, ponieważ wcale nie jest prawdą, że grzyby nic nie wnoszą do naszego jadłospisu. Oprócz walorów smakowych, zawierają one całą gamę cennych substancji. Poza białkiem znajdziemy w nich aminokwasy, których nasz organizm nie może wytworzyć, błonnik, potas, żelazo, selen, cynk, witaminę A, witaminy z grupy B oraz bardzo ważną dla nas witaminę D. Grzybom przypisuje się nawet właściwości lecznicze*. Bardzo dużą zaletą jest też ich niska kaloryczność, tak więc, jeśli chcemy najeść się zdrowo i do syta, sięgnijmy na przykład po pieczarki.
Mam nadzieję, że Was zachęciłam, ponieważ dzisiejsze danie jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Do wypełnienia pieczarek wykorzystałam nowy produkt firmy SONKO – MULTIGRANO, mieszankę kaszy jęczmiennej pęczak, prażonej kaszy owsianej, ryżu czerwonego i siemienia lnianego. Cenne ziarenka również cechujące się bardzo dużą zawartością cennych substancji takich jak magnez, żelazo i potas znajdują się w praktycznych woreczkach. Wystarczy więc umieścić je we wrzątku i gotować około 20 minut. 
Szybko, pysznie i zdrowo, u mnie to danie z pewnością będzie bywać często.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim

© Mariola Streim
kilka pieczarek
1 torebka (100 g) MULTIGRANO (kasza jęczmienna pęczak, kasza owsiana prażona, ryż czerwony, siemię lniane)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
świeże zioła ( na przykład oregano, rozmaryn i szczypiorek)
sól
nieco oliwy z oliwek

MULTIGRANO ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić (nie obierać i nie myć) i wykręcić nóżki. Cebulę i nóżki pieczarek pokroić w kostkę, usmażyć z oliwą na złoto i wymieszać z ziarenkami oraz z drobno posiekanym czosnkiem i ziołami. Wypełnić nadzieniem kapelusze pieczarek, umieścić je w naczyniu żaroodpornym i piec około 20 minut przy temperaturze 200 ˚C we wcześniej nagrzanym piekarniku.

* źródło informacji o wartościach odżywczych: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/pilze.html

wis sponsorowany


You Might Also Like

9 Komentarzy

  1. Toż to małe dzieła sztuki :)
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ! Uwielbiam pieczarki pod każdą postacią !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne cudeńka, farsz pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo zachęcająco:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne, małe cudowności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze chciałyśmy zjeść takie pieczarki ale nigdy jeszcze ich nie zrobiłyśmy... trzeba to zmienić bo wyglądają pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wyglądają, mam pieczarki w lodówce więc dzisiaj wypróbuje przepis :) Pozdrawiam :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wpadłam do Ciebie po jakis fajny przepis i oczywiście juz go mam… :)) Dzieki wielkie !:))
    Dzisiaj jadłam pierogi z kaszą gryczaną… pyszne, polecam:)))
    Usciski:))

    OdpowiedzUsuń