desery i słodycze

Zdrowe batony z opiekanych płatków jęczmiennych

5/23/2016

Najlepsze słodycze to słodycze domowe, nie ulega to wątpliwości. Nawet, jeśli przesadzimy ze zjedzoną ilością, nic strasznego się nie stanie, o ile ich skład będzie przemyślany. Zresztą pewnie nie zjemy ich za dużo, gdyż w przeciwieństwie do kupnych słodyczy, stan nasycenia
(i zadowolenia) osiągniemy dość szybko.
Batony z płatków, z dodatkiem cennych ziarenek, są idealne, jeśli Wasze dzieci specjalnie ich nie lubią. Gdy zrobicie batony wspólnymi siłami i dziecko będzie z nich dumne, to z pewnością nie będzie kręciło nosem.
Sama uwielbiam przygotowywać i jeść domowe słodycze, mogę dodać ulubione składniki i zabrać w teren, kiedy czeka mnie długi dzień w mieście. Głównym składnikiem moich dzisiejszych batonów są opiekane płatki jęczmienne firmy SONKO. Są one pełnoziarniste, opiekane bez tłuszczu i chrupiące. Stanowią idealną bazę i ich dodałam najwięcej. Pozostałe dodatki można dobierać według uznania, choć ja staram się zawsze przemycić to, co jest szczególnie ważne na diecie wegańskiej. Tak więc, koniecznie znalazły się tam ziarna słonecznika, sezam, dmuchany amarantus i quinoa, rodzynki oraz masło orzechowe. To wszystko to nie tylko energia, to również cenne substancje. Między innymi magnez, żelazo wapń, fosfor i cynk. 

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
10 łyżek płatków jęczmiennych SONKOfit
2 łyżki ziarenek sezamu
2 łyżki dmuchanego amarantusa
2 łyżki dmuchanej quinoi
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki rodzynek (można na chwilę zalać wrzątkiem, aby napęczniały i potem odcedzić)
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki naturalnego jogurtu roślinnego (u mnie z łubinu)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć do płaskiego, prostokątnego naczynia, wyłożonego folią spożywczą. Masę przykryć również folią spożywczą i ugnieść, aby była dość ścisła. Wstawić na kilka godzin do lodówki, po czym pokroić na małe prostokąty i podawać.

You Might Also Like

6 Komentarzy

  1. Uwielbiam takie zdrowe przekąski :) Muszę gdzieś zapisać sobie i wypróbować bo Twoje batony wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zdrowsze wersje wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niesamowicie! Już wyobrażam sobie jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram wszystkie! I te piękne sznureczki również!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie słodkości :-) wspaniałe :-)

    OdpowiedzUsuń