bez glutenu

Wegańska Pavlova, łatwiejsza niż myślisz

5/18/2016

Weganie pewnie nawet nie mają śmiałości marzyć o takim deserze. Ten klasyk znany jest właśnie z tego, że przygotowuje się go z białek kurzego jajka, a krem koniecznie musi być ze śmietaną. Bez użycia tych dwóch podstawowych składników wydawałoby się to niemożliwe. Jednak zapewniam, że jest, a to, co Wam tu prezentuję, rozpłynie się w Waszych ustach, niczym różowa, słodka chmurka i natychmiast zapytacie o dokładkę. Od teraz jest to zdecydowanie mój ulubiony deser i nie wydaje mi się, że coś jest w stanie to zmienić. Moi wszyscy przeszli goście mogą się już na to przygotować, że w najbliższym czasie, na deser będzie zawsze to :-)
Zapraszam tez na wegańskie bezy, tu i tu.

P.S.
Już niedługo zaproszę Was do konkursu, w którym będziecie mogli wygrać moją książkę, zaglądajcie  tu, a najlepiej śledźcie bloga na FB, wtedy nic nie umknie Waszej uwadze  :-)

© Mariola Streim
zdjęcia z tej sesji możesz kupić tutaj
© Mariola Streim

Przepis ten znajdziecie w czerwcowym wydaniu czasopisma Vege.
beza:
woda po cieciorce z puszki (około 1/2 szklanki)
tyle samo cukru pudru co wody po cieciorce (około 1/2 szklanki)
2 łyżeczki solu z cytryny lub octu

krem:
puszka kremowego mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce przez noc
cukier puder do smaku (około 3 łyżek)
2 płaskie łyżeczki gumy guar (ewentualnie można zastąpić agarem, ale wtedy należy masę przygotować nieco wcześniej i schłodzić w lodówce, ilość agaru według opisu na oapkowaniu)
ewentualnie różowy barwnik spożywczy (syntetyczny lub roślinny) lub nieco soku z czerwonych buraczków

świeże truskawki
ewentualnie płatki róży
cukier puder do posypania


Piekarnik (z termoobiegiem) nagrzać do 100 ˚C. Wodę po cieciorce ubić na pianę, dodać cukier puder i sok z cytryny i ubijać dalej, aż piana będzie biała, sztywna i błyszcząca.
2 Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Można dla ułatwienia narysować sobie na papierach po jednym kółku wielkości patery, na której podamy deser.
Za pomocą łyżki wyłożyć masę na blachy i uformować kółka. Na brzegu powinny być nieco grubsze. Opcjonalnie można umieścić masę w rękawie cukierniczym albo w woreczku foliowym z odciętym rogiem i wyciskając masę, formować koła. Pozostałą masę można wycisnąć na trzecią blachę wyłożoną papierem, w kształcie małych bezów. Później przydadzą się do dekoracji.
Wstawić wszystkie trzy blachy do piekarnika i piec przez 2 godziny. Po godzinie można zamienić blachy z dużymi kółkami miejscami, aby wysuszyły się jednakowo.
Po upieczeniu oderwać delikatnie papier i bezy wystudzić.

Gęstą część mleczka kokosowego ubić z cukrem pudrem i gumą guar i ewentualnie barwnikiem. 

Bezy przełożyć masą i truskawkami, ozdobić, posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.

You Might Also Like

19 Komentarzy

  1. W wypiekach jestem zielona i zrobienia czegoś tak pięknego jak Twój tort wydaje mi się mega trudne :( Ale kiedyś podejmę to wyzwanie i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki wypiek uda się każdemu, jestem pewna :-)

      Usuń
  2. Wygląda fenomenalnie:) A co dopiero musi smakować:)
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  3. czy zamiast cukru można użyć ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie nie wiem, jak się piana zachowa, bo nie używam ksylitolu, ale warto wypróbować :-)

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam tego typu deseru:) a tak urocze kadry dodają jeszcze tej słodkości;) ..gdzie ja kupię gumę guar..?:))) bo z pewnością nie w lokalnym sklepie;) hihi:))) Taki skecz: "dzień dobry! czy jest guma guar?" a pani ekspedientka "że jaka guma?", -"guar mówię", -"a guar...nie, nie mamy takiej gumy, są orbit i mamba, ale guar...nie słyszałam że taka jest" :))))
    Dobrego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezłe :-) A gumę można kupić w niektórych sklepach internetowych, myślę, że to najszybszy sposób jej zdobycia :-)

      Usuń
  5. O Matko z córką! Paduam i leżę. No muszę. Po prostu muszę to zrobić. Mam 4 puszki cieciory w domu...

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka w pięknym i pysznym wydaniu :)
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mnie ciekawi jej smak, chyba będę musiała taką zmajstrować;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mariola pięknie wyczarowałaś tą Pavlovą <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Krem ze śmietanki kokosowej smakuje obłędnie, beza na pewno też :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już od dawna mamy chęć na taką bezę (ok bezy samej w sobie jakoś specjalnie nie lubimy ale sam fakt użycia wody po cieciorce nas kręci :D).

    OdpowiedzUsuń