desery i słodycze

Praliny z nowych opiekanych płatków owsianych SONKO fit

4/15/2016

Złoto, róż i biel to piękne połączenie, czy też tak uważacie? Ostatnio moje ulubione, choć sama jestem zaskoczona, bo przecież szarości są najpiękniejsze. Zainspirowana kolorystyką, moją starą filiżanką i nowymi płatkami owsianymi SONKO fit, postanowiłam wykreować łatwe praliny. Pisząc o opiekanych płatkach jaglanych miałam już ten pomysł i oto przedstawiam Wam realizację. Nie byłam do końca pewna, czy przepis Wam się spodoba, bo jest bardzo prosty, właściwie banalny. Sami oceńcie, czy jest w Waszym guście. U mnie kuleczki zniknęły w błyskawicznym tempie i niestety talerzyk od filiżanki również ulotnił się za sprawą Kotki. Nigdy nie skacze ona po parapetach ani innych meblach, a tym razem jednak postanowiła to zrobić i z puchatym ogonem uskuteczniła długodystansowy bieg. Wystartowała prosto z sypialni, przepędziła przez korytarz i salon, wskoczyła na kanapę i odbijając się jak na trampolinie wskoczyła na parapet... prosto na mój talerzyk. Cały był złoty i piękny... Cóż, moja wina, mogłam odstawić na stół, tam dobrze wychowana Kotka nigdy nie włazi, słowo. I tak mi teraz nikt nie uwierzy. Ubolewam okropnie nad tą stratą, dlatego koniecznie musiałam sobie zrekompensować to nowymi pralinkami i zjadłam ich pokaźną ilość. Na szczęście do zdjęć zrobiłam tylko kilka, ale przepis podaję Wam na około 25 sztuk.
Po takiej uczcie, obiad i kolacja muszą zostać u mnie dziś skreślone.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim

1 puszka mleczka kokosowego (400 ml), schłodzonego w lodówce przynajmniej 24 godziny (tylko gęsta część)
1 łyżeczka gumy guar
cukier puder do smaku, u mnie 200 g
opiekane płatki owsiane Sonko fit, u mnie jedno opakowanie 250 g
karob lub kakao (opcjonalnie)

Mleczko kokosowe, cukier puder i gumę guar miksować chwilę, do czasu aż powstanie gęsta masa. Mieszając dodawać stopniowo płatki, aż powstanie konsystencja odpowiednia do uformowała małych kulek. Nieco płatków pozostawić do obtoczenia. Gotowe praliny chłodzić przez 2 godziny w lodówce.

Ponieważ mleczko kokosowe ma różną gęstość, proporcje mogą się nieco różnić, po prostu wypróbujcie.

Wpis sponsorowany



You Might Also Like

9 Komentarzy

  1. Prawdziwe cudo domowego cukiernictwa ^^ Jestem pod wrażeniem efektu wizualne tych pralin, i aż się boję pomyśleć jak obłędnie muszą smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszności dzisiaj u ciebie, oj porywam jedną sztukę albo całą garść :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają po prostu przepysznie!:)
    pozdrawiam weekendowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pięknie, tak bajecznie w tej różowej kompozycji ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo….! Połaczenie kolorów idealne, ale co tam kolory … te pralinki wygldają najcudniej.
    Ale narobiłas mi smaka :)))
    Miłego dnia :))) kisssss

    OdpowiedzUsuń
  6. Są tak cudne, że chyba nie zjadłbym z tego piękna :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepięknie :) Podziwiać i jeść, jeść i podziwiać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają :)
    Kolorystyka piękna, ale szarości jak dla mnie są jednak wyjątkowe. Czasem jednak przyda się miła odmiana.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiały smakować wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń