desery i słodycze

Domowe lizaki – idealne na Walentynki

2/12/2016

W lutym jest taki jeden, szczególnie miły dzień – Walentynki. Obojętnie, czy bardzo przykładamy wagę do tego święta, czy też jesteśmy jego zagorzałymi przeciwnikami, nie zaszkodzi spojrzeć na nie z przymrużeniem oka. 
Warto zaskoczyć bliską osobę i przygotować jakieś pyszne danie lub coś wyjątkowego na deser. Słodkimi pysznościami nikt nie pogardzi, więc uśmiech obdarowanej osoby na ich widok mamy gwarantowany. Najmilsze niespodzianki są te zrobione własnoręcznie, często też nie wymagają dużo czasu i nie musimy sięgać głęboko do portfela. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby wyczarować fajne, niepowtarzalne, domowe słodycze. Jak zwykle znajdziecie u mnie łatwe przepisy, takie, które zdążycie przygotować na ostatnią chwilę. Dziś lizaki, a jutro panna cotta i cukrowe serduszka.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
Przepis został opublikowany w aktualnym wydaniu wegańskiego czasopisma Vege

1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
cukier waniliowy
sok z owoców, na przykład z malin, ewentualnie barwniki spożywcze (syntetyczne)

Wodę z cukrem i cukrem waniliowym doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut, aż zrobi się syrop. Dodać sok lub barwnik i wymieszać. Wylewać syrop na papier do pieczenia formując kształty serc i wgnieść szybko patyczki. Papier warto przykleić taśmą klejącą do blatu kuchennego, aby był gładki. Należy upewnić się, że blat kuchenny przystosowany jest do wysokich temperatur, jeśli nie, można użyć jako podłoża pod papier gładką drewnianą deskę lub blachę do pieczenia. Po jakimś czasie, kiedy lizaki całkowicie stwardnieją oderwać delikatnie od papieru. Białą ramkę z kształcie serca można narysować gęstym lukrem z cukru pudru i odrobimy wody. Lukier wyciskać za pomocą w rękawa cukierniczego lub rożka zwiniętego z papieru do pieczenia z naciętym czubkiem. 

You Might Also Like

6 Komentarzy

  1. Niesty choć tak piękne te serduszka to nie dla mnie. ciekawe czy z zastępnikiem cukru by się udały. Mogę je jedynie wykonać dla drugiej połowy :( i patrzeć jak się nimi zajada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... jeśli nie możesz ze względów zdrowotnych to klapa, bo nie mam pojęcia, czym można w tym wypadku zamienić cukier, jeśli jednak ze względów ideologicznych, to może zrobisz wyjątek i ugryziesz chociaż różek :-)

      Usuń
  2. Nawet nie sądziłam, że domowe lizaki są tak łatwe w przygotowaniu. I jak uroczo się prezentują. Aaa ślicznie wyglądasz na nowej fotce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i mam nadzieję, że zachęciłam Cię do spróbowania :-)

      Usuń
  3. Takie domowe wygąldają przepięknie;)

    OdpowiedzUsuń