pasty i dipy

Domowa musztarda, szybko i łatwo

2/09/2016

W tym całym nawale pracy, zapomniałam zupełnie, że obiecałam Wam nowy, szybki przepis na domową musztardę. Już nadrabiam zaległości. Zapomnijcie o tych wszystkich musztardach, które możecie kupić w sklepie. Jest to dla mnie zagadką, dlaczego musztarda ze sklepu nawet w połowie nie jest tak ostra, jak domowa. Niby łagodne ziarna, niby z czasem nieco traci na ostrości, ale jeśli chcecie wiedzieć co o tym myślę, to Wam powiem. Myślę, że podobnie jak wiele innych produktów, część musztardy, czyli masy z ziaren gorczycy zastępowana jest emulgatorami. Co to są emulgatory? Są to substancje chemiczne, które doskonale zagęszczą wszystko, co tylko chcecie. Czyli możecie zrobić produkt z wody, farby spożywczej, chemicznie wyprodukowanej substancji naśladującej dowolny smak i oczywiście wszechmogącego emulgatora. Wielu producentów różnych produktów korzysta z tego chytrego sposobu, aby sprzedać nam w słoiczku nieco produktu i dużo wody z emulgatorem. Czy chcecie czymś takim się żywić? Ja zdecydowanie podziękuję i co tylko umiem, robię sama. Wymaga to czasami kilku prób, ponieważ nie zawsze uda się domowym sposobem zrobić coś, co przypomina produkt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Tak więc, na razie nie mam idealnego rozwiązania na przykład na ketchup. Mój domowy smakuje już całkiem nieźle, ale mimo wszystko nieco inaczej. Sposób na tę rozbieżność – kolejne próby i stopniowa zmiana przyzwyczajeń smakowych. Od czasu do czasu kupuję jeszcze produkt w sklepie w ramach fazy przejściowej i przeplatam go z domową wersją. W końcu pewnego razu stwierdzamy, że kupna wersja wcale nam nie smakuje i po sprawie. W czasie adaptacji, domowy przepis zostaje dopracowany i kolejny produkt powstaje w naszej domowej kuchni. Zachęcam, jest to często o wiele tańsze i wcale nie zajmuje dużo czasu, jak pokazuje poniższy przykład. Już kiedyś prezentowałam przepis, ale ten jest zdecydowanie łatwiejszy. Zapraszam na musztardę i uwaga – jest bardzo ostra!
Już sobie planuję, że świetnie smakowałaby z dodatkiem mango, jak zrobię, to Wam o tym napiszę.
© Mariola Streim
50 g gorczycy
sok z połowy cytryny lub ocet
40 ml wody
2 łyżeczki cukru
sól

Ziarna gorczycy moczyć przez noc, a następnie wszystkie składniki zmiksować. Do gotowej
musztardy można dodać ulubione przyprawy, na przykład curry. Świetnie wzbogacą ją też 
świeże zioła, a nawet owoce.


Domowa musztarda jest z reguły bardzo ostra. Można przechowywać ją w lodówce do 2 tygodni. Pewnie nawet o wiele dłużej, bo gorczyca sama w sobie ma właściwości konserwujące, ale nie miałam okazji tego wypróbować, bo szybko zjadamy.

Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz
w sklepie ze zdrową żywnością drpelc.pl


You Might Also Like

8 Komentarzy

  1. Domowa musztarda to dopiero musi mieć smak, bo wygląda pysznie :) Będę musiał w wolnej chwili spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie sądziłam, że to takie proste:) Zapisuję do testowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie wpadłam na to, ze można w domu zrobić musztardę :/ Dzięki za oświecenie :) Jak tylko wyjem zapasy musztardy zakupionej we Francji, robię domową!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyprodukowałam domową musztardę, niestety jest tak piekielnie ostra, że za bardzo nie wiem jak ją zużyć. Zrobiłam ją z dodatkiem białego, wytrawnego wina, miodu i sporej ilości wody. Jest idealnie kremowa, cudna, ale ta ostrość!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! Też mam też problem i ostrzegałam ;-) Postanowiłam zmiksować ją z mango z puszki, ale na razie nie miałam jeszcze czasu, myślę, że będzie pyszne, może dasz się namówić?

      Usuń
  5. Muszę wypróbować, brzmi bardzo zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń