ciasta i ciasteczka

Świąteczne paszteciki z pieczarkami

12/11/2015

Kochani, zaczęło się! Przygotowania idą już pełną parą. Mimo moich obietnic, że święta w tym roku będą pod znakiem materialnych wyrzeczeń i prostoty, czyli bez zielonej choinki, która po kilku dniach zwykle ląduje na śmietniku i bez kupowania zbędnych bibelotów, pojawiły się u nas dwa nowe komplety światełek, które ozdobią choinkę rosnącą w ogrodzie, a z szafy zostały wytargane wszelkie bombki i łańcuchy, i będę jednak ozdabiać wszystko co się da. Starymi, nieco zmodyfikowanymi ozdobami. Przy okazji chciałam Wam podpowiedzieć, że nie martwcie się, jeśli Wasze zeszłoroczne bombki nie są w najmodniejszym kolorze. Jest teraz taki megatrend, który uwielbiam, a według którego stare bombki należy po prostu przemalować na inny kolor i gotowe. Można ozdobić je bardzo indywidualnie, naklejając obrazki, zdjęcia, napisy i wszystko czego zapragniemy. Jeśli zdążę, pokażę na drugim blogu kilka moich dzieł.
A tymczasem wracamy do świątecznych potraw. Mam już całą listę tego, co się wśród nich znajdzie, choć pewnie z braku czasu nie wszystko będę mogła Wam tutaj pokazać. Będę jednak starać się podzielić z Wami jak największą ilością przepisów, bo zanosi się u nas w tym roku bardzo smacznie. Wegańsko, ale myślę, że inni smakosze też będą pod wrażeniem. Dziś zapraszam na bardzo łatwe paszteciki, które możecie przygotować w kilka minut, tuż przed samą Wigilią. Ciasta można przygotować nieco więcej i upiec z niego wytrawne gwiazdki, rewelacyjnie zastąpią pieczywo i na dodatek świetnie ozdobią stół.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
zdjęcia z tej serii możesz kupić tutaj
Przepis został opublikowany w świątecznym wydaniu wegańskiego czasopisma Vege


Ciasto:
200 g mąki (wersja bezglutenowa: po trochu kasztanowa, amarantusowa, ryżowa i kukurydziana)
120 g margaryny roślinnej
1 łyżeczka zastępnika jajka lub gumy guar
szczypta soli

Nadzienie:
200 g pieczarek
2 małe cebule
2 śmietany roślinnej (u mnie sojowa, po 250 ml)
1 ząbek czosnku
nieco oleju
sól 
rozmaryn

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto na dużej patelni z odrobiną oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojone na małe kawałki pieczarki. Usmażyć je powoli, a na koniec dodać śmietanę i przyprawy.
Składniki na ciasto wyrobić na gładko. Jeśli jest zbyt luźne, należy dodać nieco mąki. Jeśli posiadamy foremkę do maffinek z dołkami, smarujemy dołki margaryną i wkładamy do nich papilotki do muffinek. Przykleją się one do margaryny i idealnie wypełnią dołki. Następnie wyklejamy je ciastem. Jeśli nie mamy takiej foremki, można użyć małe foremki do tart.

Jeśli ciasta zostanie, rozwałkować i wyciąć z niego foremką gwiazdki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać grubą solą.

Nadzienie umieścić w dołkach z ciasta. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec około 30 minut, przy temperaturze 200 ˚C.

Po upieczeniu wyjąć z pieca i wstawić na około 7 minut blachę z gwiazdkami.

Papierkowe papilotki usunąć ostrożnie z pasztecików, a gotowe słone ciasteczka ułożyć na wierzchu pasztecików.

You Might Also Like

10 Komentarzy

  1. prezentują się genialnie, aż szkoda by mi było jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentują te paszteciki i zapewne pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie widziałam piękniejszych pasztecików niż te:)
    cudnego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  4. Przede wszystkim cudowne to ciasto, do tego ślicznie wyglądają, zainspirowałaś mnie, może mi się uda pokazać mój pomysł do świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudownie, bardzo podoba mi się skład ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kto by pomyślał, że można zrobić tak apetycznie wyglądające paszteciki. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie wyglądają :) muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń