bez glutenu

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

11/07/2015

Tegoroczna jesień jest wyjątkowa. Nie wiem jak u Was, ale tutaj jest cudownie. Od dawna nie wiał porządny wiatr, więc liście jeszcze nie spadły z drzew i mienią się przepięknymi kolorami. Temperatury przypominają późnoletnie i nawet wieczorem nie potrzebne są grube kurtki. Taką jesień lubię!
Do całej tej pięknej scenerii idealnie pasuje jesienny deser z jabłkami z własnego ogrodu. Wyglądem nie dorównują one tym perfekcyjnym ze sklepu, ale za to smak mają niedościgniony. Najciekawsze jest to, że nie wiadomo skąd się nasza jabłonka wzięła. Kiedyś jej nie mieliśmy i nikt z nas jej nie posadził. Po prostu sama do nas się przybłąkała. Niewiele ma owoców, ale z roku na rok ich przybywa i tej jesieni zebrałam czubatą dużą miskę. Kilka sztuk zostawiłam oczywiście dla ptaków, a z reszty powstają pyszne wypieki.

© Mariola Streim
50 g kaszy jaglanej
50 g mielonych migdałów
2 jabłka
syrop z agawy do smaku
2 szczypty cynamonu

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z migdałami i osłodzić syropem. Dna foremek żaroodpornych wyłożyć masą. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, a następnie wymieszać z cynamonem i syropem. Ułożyć je na masie z kaszy i piec ok. 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 ˚C.


Większość składników potrzebnych do tego przepisu dostępna jest
w sklepie ze zdrową żywnością drpelc.pl

                                          

You Might Also Like

7 Komentarzy

  1. ależ pyszne, klasyczne jesienne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dzieciństwa pamiętam ryż zapiekany z jabłkami, ale Twoja wersja z jaglanką mi bardziej odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł na kaszę jaglaną na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za inspirację! Świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis zapisuję. Zrobię sobie taką kaszę:)
    uściski cieplutkie

    OdpowiedzUsuń