bez glutenu

Bezglutenowe ciasteczka

11/15/2015

Jesienią mamy większy apetyt na słodycze i do każdej popołudniowej herbatki chętnie chrupiemy pyszne ciasteczka.
Ze mną jest oczywiście podobnie, a skoro najczęściej jest u nas bezglutenowo, powstały te oto ciasteczka. Dzięki mące kokosowej, nikt nie oprze się ich delikatnemu aromatowi.
Jeśli nie musicie unikać glutenu ze względów zdrowotnych, możecie niektóre składniki zamienić. Na przykład użyć normalny proszek do pieczenia. Mąki też możecie zamienić na inne, ale wtedy mogą się nieco zmienić proporcje. Bez względu na składniki, których użyjecie, ciasto musi być dość mięciutkie, ale w miarę dać się formować w kulki. Zapraszam, w sam raz na dzisiejsze, niedzielne popołudnie.


© Mariola Streim
100 g pasty z orzechów ziemnych
100 g syropu z agawy
50 g mąki kokosowej
50 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
kilka łyżek mleka roślinnego, ewentualnie wody
1/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia bez glutenu

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Formować małe kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie spłaszczyć każdą za pomocą dużego widelca, tworząc wzór w kratkę. Piec ok. 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze ok. 180 °C.


Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz
w sklepie ze zdrową żywnością drpelc.pl

                                                 


You Might Also Like

8 Komentarzy

  1. Mąki kokosowej jeszcze nie testowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie one piękne! Muszą smakować cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialnie ciasteczka, w moim guście!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis mnie zaciekawił, a swoją prostotą zachęcił:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, podkradam kilka! Uwielbiam wypieki z mąki kokosowej pachną niesamowicie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i na pewno bardzo smakowite:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń