bez glutenu

Wegańskie, bezglutenowe, puszyste ciasto z owocami

10/04/2015

Czyli ciasto idealne. Czasami zastanawiam się nad tym, jak myśli większość ludzi o ciastach wegańskich lub bezglutenowych. Nad wegańsko-bezglutenowymi pewnie nikt się nie zastanawia, bo pierwsza myśl jaka się nasuwa, to ta, że takie nie istnieją. A nawet jeśli istnieją, to lepiej omijać je z daleka i pozostawić ich degustację tym biedakom na dietach, którym zabronione jest delektowanie się pysznymi wypiekami. Ale pomyślcie nad jedną istotną kwestią. Tradycyjne ciasta z mąki pszennej, masła, jajek i cukru piecze się od wielu lat. Gospodynie domowe już od dawna prześcigają się w poszukiwaniach TEGO najpyszniejszego ciasta. Miliony prób (niektóre z nich lądują w koszu) lata doświadczeń przynoszą efekty. Nic dziwnego, że takie ciasta najczęściej się udają i dobrze smakują.
Ciasta wegańskie nie mogą pochwalić się takim długim stażem rozwoju, więc nic dziwnego, że pierwsze próby nie zawsze nas zachwycają. Nie znaczy to jednak, że pyszne ciasta roślinne i bez glutenu nie istnieją. Po prostu trzeba tak długo szukać, próbować, zmieniać, aż będziemy zadowoleni z efektów. Moje dzisiejsze ciasto uważam właściwie już za idealne. Słowo właściwie zostawia mi jednak furtkę otwartą, może jeszcze da się upiec ciutkę lepsze? Pewnie, że się da, ale nawet jeśli moja edukacja w tym temacie miałaby stanąć na tym etapie, nie będzie źle. To ciasto zniknęło w 3 minuty, więc musi być pyszne, spróbujcie. Kokosowy smak jest bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny. Warto o tym wspomnieć, bo wiem, że niektórzy nie przepadają za tym smakiem. Mąkę i mleko kokosowe można oczywiście zastąpić innymi.

© Mariola Streim
to zdjęcie możesz kupić tutaj

Ciasto z owocami, wegańskie i bez glutenu

100 g skrobi kukurydzianej
60 g mąki kukurydzianej 
40 g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g margaryny roślinnej 
150 g cukru
woda po cieciorce (u mnie kilka łyżek)
100 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
śliwki lub inne owoce

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę z cukrem utrzeć na puch. Wodę po cieciorce ubić na sztywną pianę. Mąki margarynę połączyć za pomocą miksera na wolnych obrotach. 
Dodać pianę z wody po cieciorce i jeszcze chwilkę pomiksować na średnich obrotach, aż masa będzie dokładnie wymieszana. Formę posmarować margaryną, wyłożyć ciasto i na wierzchu umieścić owoce.
Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec około 40 minut, przy temperaturze 180 ˚C.

You Might Also Like

20 Komentarzy

  1. świetny skład! to ciacho już woła - zrób mnie, zjedz mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Chętnie wypróbuję :) Ile wody z ciecierzycy dokładnie użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W niektórych puszkach wody jest więcej, w innych mniej, więc trudno mi dokładną ilość podać. U mnie było to kilka łyżek stołowych, ale nawet z małej ilości da się ubić sporo piany. Powodzenia i smacznego :-)

      Usuń
    2. Z jednej puszki zazwyczaj otrzymuje ok. 150ml - tyle będzie dobrze czy za dużo/za mało? :)

      Usuń
    3. To rzeczywiście dużo, u mnie w zależności od firmy ilość się różni, ale tak najwięcej ile miałam, to była mniej więcej połowa Twojej ilości. Teraz zmierzyłam i jest to 10 łyżek. Jak zrobisz pianę z 10 łyżek, to powinno się udać. Pozostałą wodę można przez 2-3 dni w lodówce przetrzymać, albo możesz pyszne bezy upiec :-)

      Usuń
  3. Rewelacyjne ciasto! Czy mogłąbyś polecić z jakiej mąki bez glutenu najlepiej udają się słodkie wypieki? czy to jest własnie kukurydziana? czy ryżowa byłaby równie dobra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trochę kwestia gustu, sama już trochę eksperymentowałam i na dzień dzisiejszy kukurydziana jest moim faworytem, ale w połączeniu z innymi mąkami. Na przykład kasztanową, migdałową, czy kokosową. Skrobia kukurydziana nadaje ciastom puszystości. Mąkę ryżową też używałam, jej zaletą jest neutralny smak, ale dużą wadą (moim zdaniem) jej ziarnistość. Mąka kukurydziana też jest nieco ziarnista, ale mniej niż ryżowa. Z tego powodu dodaję do niej inne rodzaje mąk.

      Usuń
  4. Kto by pomyślał, że takie cudne ciasto powstanie?! Mogę kawałek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda!!!
    ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. żeby mi ktos upiekl kiedys takie ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  8. A jak zamienię pianę z cieciorki na pianę z białka?chyba będzie dobrze. Staram się unikać puszek (alergia na nikiel)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno wyjść bez problemu, dałabym wtedy 2 białka.

      Usuń
  9. Wygląda pysznie! Nabrałam na nie ochoty! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. mam uczulenie na kukurydzę, czym mogę zastąpić mąkę i skrobię kukurydzianą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś zniknęła odpowiedź, więc postaram się ponownie napisać, mam nadzieję, że nie za późno.
      Można użyć inne mąki, jeśli nie jest się bezglutenowcem, można użyć zwykłą mąkę pszenną oraz mączkę ziemniaczaną. W przypadku diety bezglutenowej można zastąpić innymi mąkami bezglutenowymi, ale pewnie te proporcje nie będą już pasowały.

      Usuń
  11. Cudnie, że ciasto jest bezglutenowe przy tym, że wegańskie :) powiem szczerze, że dawniej szukając takich wypieków, natrafiałam raczej na nędzny wybór i mało zachęcające wypieki ;) Tak jak napisałaś, jest jeszcze mnóstwo do odkrycia! Poza tym, nie bez znaczenia jest też nasze przyzwyczajenie do smaku tych tradycyjnych, pieczonych od lat ciast. Zmiany wymagają odrzucenia przyzwyczajeń i eksperymentów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz absolutną rację, mamy konkretnie wykształcony smak i zmiana przyzwyczajeń wymaga sporo czasu :-)

      Usuń
  12. Mniam, do tego zdrowe, chyba się pokuszę o upieczenie takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń