majeranek

Pasta z zielonej soczewicy z płatkami drożdżowymi

10/31/2015

Pasty do chleba to nieodzowny element diety wegańskiej. Od kiedy zdecydowałam, że nie będę jadła sera pochodzenia odzwierzęcego, stały się one dla mnie niezbędne i cały czas wymyślam nowe. Na początku je kupowałam, ale szybko doszłam do wniosku, że to strata pieniędzy. Są bardzo łatwe do zrobienia, a możliwości smakowe są nieograniczone. W dodatku można spakować je w słoiczek i zabrać do pracy. Przygotowując dużą ilość i wekując, można mieć je na zapas.
W pastach bardzo ważną rolę odgrywa konsystencja. Na początku nie zawsze była idealna, ale znalazłam na to sposób. Dzięki płatkom drożdżowym pasty będą kremowe i ich smak o wiele lepszy. Warto się w nie zaopatrzyć, bo nadają się również do przygotowywania sosów, szczególnie takich, które mają przypominać smakiem serowe. Poza tym można je dodawać do różnych innych dań, na przykład do lasagne, zup lub sałatek. Można używać je też do panierowania. Tego jeszcze nie testowałam, ale niebawem wypróbuję. Wyobrażam sobie, że panierowana cukinia byłaby pyszna.
Ze względu na delikatnie serowy smak, a przede na wszystkim właściwości odżywcze, nie powinno zabraknąć ich w żadnej kuchni, nawet tej niewegańskiej. Dostarczą one naszemu organizmowi sporo witam z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, fosforu, chromu, cynku, selenu i biotyny.
Dzisiejsza pasta jest z zielonej soczewicy, również bardzo polecanej w diecie roślinnej ze względu na bardzo dużą zawartość białka i błonnika.
Dziś dodałam majeranku, którego do tej pory nie używałam, nawet nie miałam, gdyż kojarzył mi się głównie z tradycyjną kuchnią polską, z dużą ilością potraw mięsnych. Tymczasem świetnie sprawdził się w dzisiejszym przepisie i będę z nim dalej eksperymentować.

© Mariola Streim
1 filiżanka zielonej soczewicy (przed ugotowaniem)
1 mała cebula
1 łyżka płatków drożdżowych
nieco oliwy z oliwek
majeranek
sól

Soczewicę opłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą i ugotować z 2 filiżankami wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować powoli około 25 minut. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i usmażyć z oliwą na złoto. Po wystudzeniu wszystkie składniki wymieszać widelcem lub zmiksować, jeśli konsystencja pasty ma być gładka.


Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz 
w sklepie ze zdrową żywnością ekojarzyna.pl

You Might Also Like

17 Komentarzy

  1. Płatki drożdżowe uwielbiam, a w połączeniu z soczewicą muszą smakować wspaniale! Koniecznie muszę wypróbować takie smarowidło :) Jakich płatków używasz?Ostatnio kupiłam firmy Rapunzel i nie za bardzo mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je miałam i były ok. Próbowałam jeszcze firmy vitam i ekogram zielonki.
      Wszystkie były dla mnie dobre, może musisz po prostu więcej różnych przetestować, aż znajdziesz ulubione.


      Usuń
  2. Płatki drożdżowe odkryłam całkiem niedawno i sie w nich zakochałam:) Uwielbiam posypywać nimi sałatkę!! W sumie to...wszystko nimi posypuję:) Dobry pomysł, by wypróbować z soczewicą! ..już sobie wyobrażam ten smak:)
    A próbowałas herbatkę z majeranku?:) Mam taki przepis fajny: majeranek+anyż+kminek (w proporcjach jakie kto lubi:) zalać wrzątkiem i po kilku minutach przecedzić i smakować:) Na początku kojarzyć się może trochę zbyt ziołowo, ale powiem Ci, że mozna się uzależnić od tego smaku;) Niektórzy dosładzają np miodem (ale temp nie może przekroczyć 40stopni, bo wtedy miód traci właściwości zdrowotne).
    Pozdrawiam kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, koniecznie muszę taką herbatkę sobie zrobić, dla mnie pewnie nie będzie zbyt ziołowa, bo już jestem trochę zahartowana :-)

      Usuń
    2. :) zapraszam na prosty przepis na herbatkę imbirową, jaki zamieściłam u siebie na blogu :) ..ciekawa jestem, czy majerankowy napój Ci posmakował..?:)

      Usuń
  3. Uwielbiam soczewicę, częstuję się porcją:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, jak tu się ładnie pozmieniało :)
    Uwielbiam takie pasty! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Zmieniłaś image ??????:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale jeszcze męczę się ze szczegółami ;-)

      Usuń
  6. Nie znam jeszcze płatków drożdżowych, ale widzę je w tylu fajnych przepisach, że zapewne niebawem się skuszę.
    Doskonałe zdjęcie :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Veggie świetna ta pasta, a o płatkach drożdżowych pierwsze słyszę, zaciekawiłam się, ciekawe czy każdy je może jeść. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj. Zdrowe osoby mogą bez obaw je spożywać. Płatki wykorzystywane są jako dodatek do dań, do poprawiania ich smaku i konsystencji, więc nie spożywa się ich w ogromnych ilościach.Możliwe jednak, że w przypadku nietolerancji, lepiej zachować ostrożność, choć informacje, które na ten temat znalazłam nie są spójne.

      Usuń
  8. Zrobiłam dziś wieczorem. Mogłabym ją jeść łyżkami, taka dobra! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę i pozdrawiam :-)

      Usuń