napoje

Herbaty warzywne? Do wypicia i do zjedzenia? Testujemy!

6/30/2015

Uwielbiam nowości. Jeśli pomysły są proste i pożyteczne, to uwielbiam je jeszcze bardziej. Z nieba spadły mi właśnie te warzywne herbaty Veggie Tea, bo jak wiecie ciągle poszukuję nowych, zdrowych pomysłów na napoje. W tym wypadku, po wypiciu, mamy jeszcze małą przegryzkę, gdyż ich skład to najprawdziwsze, suszone warzywa, a więc szkoda byłoby wyrzucić. Lepiej zjeść ze smakiem.
Idealne rozwiązanie do pracy, gdzie nie zawsze mamy możliwość spożyć coś ciepłego i warzywnego. W podróży sprawdzą się takie herbatki również idealnie. Ponieważ ja akurat pracuję w moim biurze domowym, a na podróż na razie nie mam czasu, z miłą chęcią parzę sobie je tak po prostu, bez okazji. Pycha.
Firma Vegenovo jest ich dystrybutorem, a do wyboru mamy 4 rodzaje:

pomidorowo-tymiankowa
Kulinarne poszukiwania wykwintnych atrakcji dla wymagającego podniebienia smakoszy herbaty doprowadziły do powstania wyśmienitego, herbacianego kolażu, łączącego bukiet dojrzałych pomidorów, bazylii i tymianku. W optymalnie dobranej kompozycji dominują aromatyczne nuty dojrzałych w słońcu pomidorów oraz ziół śródziemnomorskich takich jak tymianek, który skutecznie wspomaga pracę układu oddechowego i ułatwia trawienie oraz bazylia, o działaniu przeciwdepresyjnym. Poza oryginalnymi i niepowtarzalnymi walorami smakowymi herbatka ma znakomite właściwości zdrowotne. Naturalny czerwony barwnik pomidorów, likopen, należy do najsilniejszych antyutleniaczy. Ponadto, zawarte w pomidorze pektyny obniżają poziom cholesterolu i neutralizują substancje toksyczne. Bezkaloryczna, beztłuszczowa oraz bez dodatku soli herbatka pomidorowa jest, codziennym napojem, również do stosowania w dietach odchudzających oraz nisko-sodowych.

marchwiowo-imbirowa
Delikatnie pomarańczowy kolor, oraz połączenie imbiru i marchewki tworzy idealny duet wegańskiej przyprawy i drogocennego warzywa. Dodatkowo, w kompozycji odnajdziemy nutę curry, kurkumy oraz kolendry  Wszystkie składniki pochodzą z nadzorowanych, ekologicznych i organicznych pól uprawnych, dzięki czemu herbatka ma wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Pikantne substancje zawarte w imbirze – gingerol oraz shogaol – mają działanie rozgrzewające oraz udrażniające  zatoki. Poprzez zwiększoną produkcję kwasu żołądkowego poprawiają trawienie. Znana z walorów zdrowotnych marchew to bogactwo karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, która odgrywa fundamentalną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w produkcji czerwonych krwinek, erytrocytów. Działający antyoksydacyjnie karoten korzystnie wpływa na wzrok, układ odpornościowy i koloryt skóry. Bezkaloryczna, beztłuszczowa oraz bez dodatku soli herbatka marchwiowo-imbirowa jest, codziennym napojem, również do stosowania w dietach odchudzających oraz nisko-sodowych.

miętowo-szpinakowa
Odświeżająca, dodająca energii i poprawiająca nastrój kompozycja szpinaku, harmonijnie połączonego z miętą, trawą cytrynową i skórką cytryny stanowi nieodpartą pokusę dla koneserów herbaty. Miłośnicy wielosmakowych rozkoszy, świeżych, miętowych naparów pokochają tą mieszankę od pierwszego łyku. Idealna do skosztowania z odrobiną cytryny lub limonki zarówno na ciepło, jak i w formie herbaty mrożonej. Zawarte w mięcie olejki eteryczne  działają kojąco i łagodząco, przywracając spokój oraz pogodę ducha. Z kolei  bogaty w żelazo szpinak zawiera azotany, które energetycznie wspierają organizm poprzez ułatwienie transportu tlenu do komórki. Wyjątkowy charakter kompozycji urozmaicony jest nutą jagody acai, które zawierają bogactwo  przeciwutleniaczy  opóźniających proces starzenia. Idealny smak dla całej rodziny, szczególnie lubiany przez dzieci.

brokułowo-kapuściana
Finezyjna kompozycja brokułów z kawałkami białej kapusty i marchwi, umożliwiła kreację  aromatycznego naparu warzywnego, który rozpieści gusty najbardziej wymagających adoratorów herbaty. Oryginalny bukiet warzywnej, delikatnej zieleni wzbogacony wyważoną mieszanką ziół i przypraw: pietruszki, gałki muszkatołowej i pikantnych aromatów śródziemnomorskich czyni napar atrakcyjnym i wyjątkowym.
Brokuły to najlepsze źródło witaminy C oraz kwasu foliowego. Podobnie jak kapusta, która dodatkowo zawiera komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, A, E oraz K. Co więcej, zawarte w herbatce wyciągi z morskich wodorostów stanowią doskonałe źródło białka roślinnego oraz bogactwo niezbędnych aminokwasów, żelaza oraz wapnia. Zawartość tych składników korzystnie wpływa na pracę układu immunologicznego oraz prawidłową aktywność hormonów i enzymów. Bezkaloryczna, beztłuszczowa oraz bez dodatku soli herbatka brokułowo-kapuściana, jest   codziennym napojem, idealnym do stosowania w dietach  detox i odchudzających.

Wszystkie cztery rodzaje bardzo mi smakowały, ale moim absolutnym faworytem jest delikatna w smaku kapuściana. Zachęcam do spróbowania.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim




Wpis sponsorowany

You Might Also Like

7 Komentarzy

  1. Czego to ludziska nie wymyślą! ;) Fajne pomysł z tymi herbatami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Da sie to kupic w Polsce? jak tak to gdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są w Polsce, ich dystrybutorem jest firma Vegenovo:
      Vegenovo.pl
      https://www.facebook.com/vegenovo

      Usuń
  3. o kurde, herbaty warzywne. Wiele w życiu widziałam, ale to dopiero jazda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwsze słyszę ale wymyślają;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie próbowałam, chętnie kupię kiedy je spotkam:)

    OdpowiedzUsuń