bez glutenu

Grillowana papryka faszerowana ryżem szafranowym (Dieta VEGE)

6/03/2015

Moi Drodzy, dziś zaczynamy cykl z przepisami na wegetariańskie grillowanie. Na „pierwszy ogień‟ idzie żółta papryka wypełniona ryżem i zapewniam Was, że kolejne dania będą równie smaczne. Nie-weganie i nie-wegetarianie potwierdzili, że „da się zjeść‟, co z ich ust jest wielkim komplementem, gdyż od wieków trwa przekonanie, że grillowanie to impreza dla mięsożerców. Tymczasem warto zweryfikować ten pogląd i przyjrzeć się bliżej takiemu urządzeniu jak grill. Ja nawet dostałam na któreś tam urodziny oddzielny, aby żadne mięsne zapachy nie wkradły się do moich warzyw i muszę przyznać, że stał zakurzony w altance, bo nie za bardzo wiedziałam, jak to ugryźć. W końcu nie miałam zupełnie doświadczenia w tym temacie. Tak więc bardzo ucieszyłam się, kiedy otrzymałam propozycję do serwisu Dieta VEGE na przetestowanie przepisów na grilla, bo to zmusiło mnie wreszcie do czynów. Było warto, bo w ten sposób poznałam nowe dania, w dodatku niskokaloryczne.
Zajrzyjcie do wpisu sprzed kilku dni, znajdziecie tam więcej przepisów z serwisu Dieta VEGE.

Największą zaletą takich grillowanych dań jest to, że nie ma stania godzinami w kuchni. Spędzamy sobie miło czas ze znajomymi, na świeżym powietrzu, gadu-gadu, czas leci i jedzonko robi się samo. Bardzo mi się to spodobało i mój grill zdecydowanie nie zdąży się już zakurzyć ;-)

P. S. 
Zaglądajcie tu, niedługo będzie konkurs, w którym będzie można wygrać dietę VEGE.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
Papryka z grilla faszerowana żółtym ryżem szafranowym (308 kcal)

papryka żółta - 1 szt. (120 g)
ryż biały - 1/2 woreczka (50 g)
mleczko kokosowe (50 ml)
szafran, sól, pieprz, papryka chilli
bazylia - 1 garść

Sposób przygotowania:

1. Ugotować ryż na mleczu kokosowym z dodatkiem wody i roztartego w moździerzu szafranu. Doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie ostrą papryczką chilli. 

2. Ryż wymieszać z posiekaną bazylią  i nałożyć w oczyszczone z nasion połówki papryki. Grillować na niezbyt dużym ogniu przez przez około 20 minut aż papryka dobrze zmięknie. 


Przepisy pochodzą z diety wegetariańskiej Dieta VEGE

Wpis sponsorowany

You Might Also Like

4 Komentarzy

  1. ja dziś też robię papryczki wypełnione wege-pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. za papryką nie przepada, ale ten ryż szafranowy... papryke bym zamieniła na pomidora albo cukinię i na pewno byłoby pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie grillowanie vege to świetny pomysł (mimo, że nie jestem). Z przyjemnością spróbuję takiej papryki. Wygląda cudownie i zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń