bez glutenu

Były sobie banany... i właściwie nic więcej

6/08/2015

Trzy słowa na „b‟. Banalne, banany i budyń. I trzy składniki, ale może być też tylko jeden, to zależy od Was. U mnie zaczęło się od tego, że kiedyś kupiłam za dużo bananów i choć codziennie zjadamy ich kilogramy, to jednak kilka z nich dojrzało za bardzo i nie wiadomo było co z nimi zrobić. Więc ciach, pokroiłam w krążki i zamroziłam. Bo jak wiecie, u mnie w domu jedzenia się nie wyrzuca :-)
Ponieważ pogoda jest taka, że nic się nie chce, nie chciało mi się w sobotę zrobić zakupów. A ponieważ mieszkam w takim kraju, gdzie o zgrozo, w niedzielę wszystko jest zamknięte, nie mieliśmy nic słodkiego. I tak nie jadamy gotowych słodyczy i pisząc o czymś słodkim mam przede wszystkim na myśli owoce, suszone daktyle, figi czy gorzką czekoladę. Wszystko było u nas wymiecione oprócz tych zamrożonych bananów. No i bardzo dobrze, bo wyszedł i przypadkiem bardzo pyszny budyń.
Zapraszam do wypróbowania, myślę, że się Wam spodoba.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
zdjęcia z tej serii możesz kupić tutaj
Budyń z bananów

bardzo dojrzałe, banany, mogą być mrożone
1 łyżeczka ciemnego kakao
50 ml śmietany roślinnej, u mnie ryżowa.

Wszystko razem zmiksować na gładko.

You Might Also Like

19 Komentarzy

  1. Kocham takie bananowe budynie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę! Uwielbiam takie banalnie, bananowe pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja z mrożonych robię pyszne, jednoskładnikowe (jako baza) lody. Śmietany jeszcze do nich nie dodawałam, ale na pewno byłoby to równie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie też już spotkałam takie lody i też chcę wypróbować, ale już sam krem bez mrożenia jest pyszny :-)

      Usuń
  4. banany mrożone? jeszcze nie robiłam i zawsze kupuje po kilka sztuk, zeby je zjeść i nic nie wyrzucić.
    Teraz kupie i specjalnie zamrożę, żeby wypróbować przepis- krem brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, moim zdaniem, po zamrożeniu smakują one jeszcze bardziej bananowo :-)

      Usuń
  5. No proszę jaki banalny bananowy przepis!:))
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniaaaam! jakie to proste i smaczne! świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Buduń budyniem, ale jak pięknie podany:)! Jak wiele uroku mogą dodać takie słodkie serduszka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam miksować zamrożone banany - wtedy wychodzą z tego pyszne i zdrowe lody z użyciem tylko jednego składnika! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Banany kocha mój mąż i dla niego to na świecie mogły by być tylko banany i może jeszcze kilka rzeczy , ale banany ponad wszystko. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności, świetny pomysł na deser. Ja zrobię na sojowej, akurat taką mam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobre rozwiązanie, dla mnie idealnie :) Myślę, że sprawdzi się fajnie jako dodatek do naleśników i placków. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być pyszny:)
    wspaniałego tygodnia życzę:):):)

    OdpowiedzUsuń
  13. takie proste desery są zazwyczaj nie dość, że zdrowe to pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. akurat mam spoooro mrożonych bananów i odstawiam cukier, więc pomysły na takie zdrowe desery mi się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I już? Tak szybko się to robi? och,to trzeba będzie coś pokombinować w tej sprawie,bo taki budyniek chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń