bez glutenu

Tarta cytrynowa, wegańska i bezglutenowa

5/04/2015

Czy Wy też kolekcjonujecie inspiracje? Ja mam już powoli zawalony cały komputer cudownymi przepisami, linkami, zrzutami ekranu, a szuflada kuchennego stołu nie domyka się od upchanych tam kartek z notatkami. Jestem pewna, że większości z nich nigdy nie wypróbuję, bo ciągle wynajduję coś nowego, ale od czasu do czasu przeglądam sobie to co zgromadziłam, wtedy doznaję olśnienia i zaraz brzęczą w kuchni gary. Czasami wystarczy tylko jakiś obrazek i już wiem co zrobię. Nic mi po tych dokładnych przepisach, bo nigdy w życiu się ich nie trzymam. Nie wiem, co za licho we mnie siedzi, ale nawet, jak się bardzo staram to nie dam rady i zawsze coś wymodzę. Ma to zalety, bo w ten sposób powstają nieoczekiwane (czasami nawet dobre) efekty, ale wada jest taka, że jak uda mi się upiec coś przepysznego, to tylko raz, bo już kolejnym razem coś naknocę. Czyli zdecydowanie jestem w mojej kuchni projektantem, a nie producentem, podobnie jak w normalnym życiu pozablogowym. Cóż, trzeba się z tym już pogodzić.
Zapraszam do wypróbowania dzisiejszej tarty, jest pyszna i nigdy nie pomyślelibyście, że jest wegańska i bezglutenowa.

© Mariola Streim
to zdjęcie możesz kupić tutaj
Tarta cytrynowa

spód:
200 g mąki (użyłam po trochu kasztanowej, amarantusowej, ryżowej i kukurydzianej)
120 g margaryny roślinnej
1 łyżeczka zastępnika jajka lub gumy guar
szczypta soli

nadzienie:
2 śmietany roślinne (u mnie sojowe, po 250 ml)
1/4 szklanki skrobi (u mnie kukurydziana)
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
sok z dwóch cytryn
3 łyżeczki zastępnika jajka lub gumy guar

Składniki na spód umieścić w misce i wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, należy dodać nieco mąki. Wylepić nim natłuszczoną foremkę do tart. 
Składniki na nadzienie umieścić w drugiej misce, wymieszać dokładnie i wylać na ciasto.
Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec około 45 minut, przy temperaturze 200 ˚C.

You Might Also Like

18 Komentarzy

  1. Wygląda przepysznie! I ten kolor <3 !

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Pozwolisz, że podkradnę przepis na nadzienie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie odmówiłabym... wygląda wspaniale:)
    uściski

    OdpowiedzUsuń
  4. orzeźwiająca tarta! jako że nie należę do grona wegan, już kombinuję jak można ją upiec w wersji dla wszystkożerców (bo te zamienniki jajka, śmietany roślinne to dla mnie trochę jeszcze nieodkryta tajemnica;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proste, możesz użyć normalnych składników, czyli jedna łyżeczka zastępnkika jajka odpowiada jednemu jajku, natomiast śmietanę możesz użyć dowolną, może być normalna. Mąka też może być zwykła do spodu, ewentualnie trochę więcej dodać, jak ciasto będzie za luźne, a odrobinkę wody, gdyby było za ścisłe. Powodzenia :-)

      Usuń
  5. Do nadzienia dać całe 3 jajka czy tylko żółtka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe jajka należy utrzeć z cukrem, dodać po trochu pozostałe składniki, tak, aby powstała gładka masa. Smacznego :-)

      Usuń
  6. Nabieram coraz większej ochoty. Jeszcze jedna informacja - jakiej wielkości foremkę przygotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, daj znać, czy Ci się udała, u mnie foremka miała 29 cm średnicy.

      Usuń
  7. Oj cudna tarta, dopiero ją dojrzałam u Ciebie :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszła. Bardzo smaczna. Robiłam z jajkami, dałam trochę mniej cukru. Teraz będę robić dla osób na diecie niskobiałkowej na niskobiałkowym spodzie. Tylko nie wiem czy masa smaczniejsza będzie na zastępniku czy na gumie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że wypróbowałaś, i że jesteś zadowolona. Myślę, że nie będzie dużej różnicy, czy upieczesz z zastępnikiem, czy też z gumą. Ja mam większe doświadczenie z zastępnikiem, ciasta wychodzą zupełnie normalne.

      Usuń
  9. jak ja lubię na cytrynowo :) Twoja tarta - poezja :) aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń