bez glutenu

Pappadums

4/10/2015

Czy znacie takie indyjskie chlebki z soczewicy? Są niesamowicie smaczne i bezglutenowe. Chrupią o wiele głośniej niż najgłośniejsze chipsy na świecie, doskonale nadają się do wszelkich past i dipów. Ale najwspanialsze jest ich przygotowanie. Mogłabym produkować je bez końca, bo to dziecinnie proste i bardzo zabawne. Na początku są to zupełnie niepozorne, płaskie, cienkie i twarde placki. Gdy tylko zanurzymy je w gorącym tłuszczu, rosną w kilka sekund i wywijają się jak szalone. Fajna zabawa, myślę, że spodobałoby się to dzieciakom. W jaki sposób samodzielnie przygotować placki, tego jeszcze na razie nie wyczytałam, ale zanim do tego dojdę postanowiłam szybciutko podzielić się z Wami tym odkryciem, może w Waszych sklepach są do kupienia. U mnie były w moim wiejskim supermarkecie i pewnie nigdy w życiu nie wpadłabym na nie, gdybym nie przeczesywała skrupulatnie regałów w poszukiwaniu produktów nadających się dla bezglutenowców.
Można piec je na różne sposoby, w mikrofalówce, we frytkownicy lub na patelni. Zdecydowałam się na wersję z patelni, bo wydawała mi się najłatwiejsza.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
te zdjęcia możesz kupić tutaj

You Might Also Like

17 Komentarzy

  1. :) fajnie wyglądają, mam ochotę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Królują u nas od lat :)) Uwielbiam je - moja wątroba jakby gorzej ;)) miłego

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie muszę je zrobić, wyglądają bardzo apetycznie: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam ,ale chętnie wypróbuję….:))) Soczewicę uwielbiam więc spróbuję tym bardziej :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne! Uwielbiam takie chrupacze do hummusu :) Przepis zapisuję i do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Tym razem kupiłam gotowe, na razie nie wiem, jak się robi samemu, ale już wkrótce do tego dojdę i podam przepis od początku do końca :-)

      Usuń
    2. to i ja poczekam na przepis !

      Usuń
    3. Już niebawem, doszperałam się go już, teraz jeszcze potrzebuję czasu na wypróbowanie :-)

      Usuń
    4. to ja tez czekam xD

      Usuń
  7. Dla mnie bomba, bardzo lubię soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to apetycznie wygląda. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, jak to wygląda... już czuję smak tylko na to patrząc... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham je! Ale już sto lat ich nie piekłem, dzięki o przypomnieniu o ich istnieniu ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak to przepysznie wygląda! :) Aż chce się skosztować ;p

    OdpowiedzUsuń