desery i słodycze

Walentynki coraz bliżej – pyszny krem i ciasteczka

2/11/2015


Już niedługo. Sama łapię się na tym, że nie mam jeszcze upominku. A czas ucieka. Szybkie pomysły na walentynkowy wieczór są powoli na wagę złota. Jeżeli nie macie czasu ani pomysłu na wymyślne danie, proponuję zrobić coś bardzo prostego i resztę energii zainwestować we właściwą oprawę optyczną. Możecie upiec szybkie ciasteczka (pod przepisem umieściłam kilka linków z łatwymi przepisami, z których możecie skorzystać) i ozdobić je w bardzo indywidualny sposób zwykłym lukrem.
U mnie w roli głównej wystąpi czekoladowy krem z awokado z mleczkiem kokosowym i ciastka serduszkowe z napisem LOVE. Życzę Wam wielu ciekawych pomysłów, mam nadzieję, że Was chociaż trochę zainspirowałam.
© Mariola Streim
Przepis ten oraz przepis na pyszny krem czekoladowy z awokado ukaże się w czerwcowym wydaniu wegańskiego czasopisma Vege

P.S.
Macie jakiś pomysł dlaczego kolory w moich zdjęciach „siadają“, kiedy załaduję je na blogera jako jpg? Szkoda. Oryginał wygląda o wiele bardziej świeżo i apetycznie (po lewej). Png jest ok, ale ma tę wadę, że podczas ładowania zdjęcia widać przez chwilę czarne tło, a to mi się wcale nie widzi.
Pomoc mile widziana :-)


Krem czekoladowy z awokado

1 dojrzałe awokado
2 łyżeczki ciemnego kakao
pół puszki gęstego kremowego mleczka kokosowego
cukier do smaku

Kakao sparzyć odrobiną wrzątku, dodać do pozostałych składników i wszystko dokładnie zmiksować. Podawać z ulubionymi ciasteczkami najlepiej w kształcie serca.

Kilka przepisów na ciasteczka z mojego bloga, nie tylko wegańskie:

You Might Also Like

14 Komentarzy

  1. Przepis na krem świetny!! ..trzeba tylko dorwać avocado i można działać:)
    Miłego środka tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kremy :) Połączenie awokado, kakao i mleka kokosowego to połączenie idealne :) Ja często zamiast awokado dodaję banana i wtedy krem sam w sobie jest już słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam to samo! Zdjęcia po dodaniu na bloga tracą kolor, ciemnieją. Zaczęłam zapisywać w formacie png. Nie ukrywam, że jest to dodatkowa robota, dlatego też chętnie poznałabym inne możliwości. Cudne ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam ten problem z kolorami niedawno. Wejdź na https://www.google.com/settings/plus. Następnie w Zdjęcia ->Autokorekta i odznacz ->Automatycznie poprawiaj nowe zdjęcia. Powinno już wszystko ładnie wyglądać bez konieczności wstawiania zdjęć w png :) daj znać, czy podziałało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, wiedziałam o tym i u mnie było to cały czas odznaczone, ale to jakaś uparta opcja i należało ponownie nakliknąć na inną opcję i znów odznaczyć. Od razu zadziałało, zdjęcia nie trzeba było od nowa wgrywać, kolory same wróciły. Dzięki, dzięki, dzięki :-)

      Usuń
  5. takim kremem bym nie pogardziła - tu i teraz... uwielbiam go! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Awokado w słodkiej odsłonie nie znam,ale przepis mi się bardzo podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój by wyczuł od razu, bo zawsze kręci nosem na awokado! Może spróbuję z czymś innym, super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak tu u Ciebie uroczo i walentynkowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczka są prześliczne!!! A ten krem wygląda pysznie:) Świetne słodkosci na Walentynki:)
    ściski ogromne

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko wygląda tak piękne, słodko i apetycznie!
    Nigdy nie zwróciłyśmy większej uwagi na kolor zdjęć gdy dodajemy je na bloga... musimy same przyjrzeć się tej sprawie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne ciasteczka, a krem czekoladowy z awokado uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Matko jak to wszystko pięknie i apetycznie wygląda ! :) Finezyjnie ozdobione ciasteczka są boskie ! Czekoladowy krem z awokado mmmy...<3<3<3 Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj chciałabym aby ktoś mnie takim kremem w walentynki zaskoczył ;)

    OdpowiedzUsuń