pieczone

Wegańska pizza, moja ulubiona

6/14/2014

Jaka jest Wasza ulubiona pizza? Moją faworytką jest zdecydowanie pizza margherita z dodatkowym ananasem. Już od bardzo dawna taką za każdym razem zamawiam i niektórzy już się ze mnie śmieją, że coś innego w końcu mogłabym spróbować ;-) Tu jednak nie dam się namówić na eksperymenty, bo wiem, że żadna inna jej nie dorówna.
Pizza dla wegan może być dość problematyczna, dlatego proponuję Wam moją domową, wegańską wersję. Bez oregano to nie pizza, więc dodajcie je koniecznie, najlepiej świeże :-)

© Mariola Streim

Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege


Wegańska Pizza


Ciasto:
300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
450 g mąki (nieco więcej do wyrabiania ciasta)
2 łyżeczki cukru
1 saszetka drożdży suszonych (7 g, odpowiada 25 g drożdży świeżych)

Dodatki:
ok. 600 ml pulpy pomidorowej
silken tofu (wersja wegańska ) lub mozzarella (wersja wegetariańska)
mała puszka ananasa w kostkach
czosnek
sól
oregano

Wszystkie składniki do ciasta umieścić w dużej misce, dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Uwaga, ciasto zwiększy znacznie objętość.
Po godzinie włączyć piekarnik na ok. 200 stopni. Ciasto formować w płaskie placki i układać na blaszce. Ciasto może być bardzo klejące, więc pomagać sobie podsypując mąkę.
Placki posmarować pulpą pomidorową wymieszaną z przyprawami, następnie układać plasterki tofu i kostki ananasa. Piec około 20 Minut.

You Might Also Like

27 Komentarzy

  1. genialny przepis na pizzę! domowa najlepsza, a jeszcze ta wegańska wersja mnie zachwyca! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, taka własnej roboty smakuje 100 razy lepiej :-)

      Usuń
  2. ojoj! widzę pyszności i po przeczytaniu sądzę, że po spróbowaniu i moją ulubioną by się stała!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pizzę. :-) Do wegańskiej wersji nigdy nie daję zastępnika sera nawet jeśli taki akurat posiadam, sama pizza z sosem pomidorowym i warzywami jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że bez sera, czy zamiennika też smakuje pysznie :-)

      Usuń
  4. Równie prosta i apetyczna co jej niewege odpowiednik jak dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham pizzę z ananasem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota, a mąż dziś właśnie mnie męczył żeby pizzę zrobić.. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i pozdrawiam :-)

      Usuń
  8. Musi byc pycha!!! Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie!
    Udanej reszty weekendu, ściskam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i Tobie też tego samego życzę :-)

      Usuń
  9. Ale Ty piękne i apetyczne zdjęcia robisz! Super blog, obserwuję i zostaję tu na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że Ci się u mnie podoba i zapraszam :-)

      Usuń
  10. Nie ma to, jak domowa, są najlepsze! Dla wegan to będzie prawdziwa perełka; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko dla wegan, u nas smakowała wszystkim :-)

      Usuń
  11. Ale kusisz tymi przysmakami kochana ,ale kusisz !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, zapraszam do wypróbowania :-)

      Usuń
  12. No ja po prostu się wpraszam i tyle :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ ona musi rewelacyjnie smakować - wygląda wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała, aż tu czuję jej aromat! :D

    OdpowiedzUsuń