zupy

Szybka zupa z młodego szpinaku

6/28/2014

Zmierzyłam czas i taki obiad możecie przygotować w czasie krótszym, nić pół godziny. Razem ze wszystkim, włącznie ze sprzątnięciem kuchni. Czyż nie jest to dobra wiadomość? Dla tych, którzy zostali zarażeni w czasach przedszkolnych niechęcią do szpinaku, zapewniam, że ta pyszna, lekka zupa nie ma nic wspólnego z zieloną pampą, którą próbowano Wam wciskać.
Już kiedyś była u mnie tutaj zupa szpinakowa, ale w tedy z mrożonego szpinaku. Jest ok, jeżeli nie mamy świeżego, ale jeżeli jest tylko taka możliwość, korzystajcie ze świeżych warzyw i owoców.
Właściwie już zapomniałam o tej zupie, ale zadzwoniła do mnie siostra z pytaniem, jak gotuję zupę szczawiową, bo całą furę szczawiu kupiła. No więc ja tam produkuję się i tłumaczę, a tymczasem niepotrzebnie, bo okazało się, że to szpinak :-) Przepis zadziałał i na szpinak, a zupa była podobno pyszna. Postanowiłam więc i ja ugotować. Tym bardziej, że u nas w sklepach pojawiła się śmietana ryżowa i koniecznie musiałam ją wypróbować.

© Mariola Streim

Zupa szpinakowa

świeży szpinak
1 cebula
nieco oliwy z oliwek
sól 
śmietana (u mnie ryżowa)

Cebulę pokroić w kostkę i posmażyć powoli na oliwie. W tym czasie umyć dokładnie szpinak, pokroić i dodać do cebuli. Dolać wodę, pogotować chwilę, dodać śmietanę, doprawić do smaku i gotowe. 
Najlepiej smakuje z chrupiącym chlebem.



You Might Also Like

16 Komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. Koniecznie, mam nadzieję, że polubisz :-)

      Usuń
  2. Moja Babcia kochana tak właśnie robi szczawiówkę;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, to taka też pewnie Ci posmakuje, babcie wiedzą, co dobre :-)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda przyznać trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna zupa! ; )
    Świetny pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda superaśnie, jako miłośniczka szpinaku muszę chyba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybko, prosto i smacznie. PYCHA!
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  7. Najkrótszy przepis na zupę jaki czytałam :))) Zupa wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem jeszcze jak smakuje, ale wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe przepisy u Ciebie!! I piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  10. A zastanawiałam się dzisiaj czy kupić szpinak ;)trzeba było

    OdpowiedzUsuń