smażone

Kalarepa w sosie pomidorowym

6/27/2014

Czy lubicie proste dania? Takie najprostsze? Niektóre z nich są tak oczywiste, że dziwię się, dlaczego dopiero teraz na nie wpadłam. Czasami nie wiem, czy to co wymyślam jest nowe, czy też powszechnie znane, bo jak to możliwe, że kalarepa w takim wydaniu nie jest jadana zawsze i wszędzie? Najczęściej gotowałam kalarepę w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół, a tym razem jakoś tak sięgnęłam po sos pomidorowy i przyprawiłam podobnie do sosu do spaghetti.


Efekt był taki: 
– Co to jest? 
– Kalarepa. 
– Co? Z pomidorami? Hmm... mmmmm... ale pycha!

Nie wierzycie? Spróbujcie sami, niezwykle smacznie i tanio :-)

© Mariola Streim

Kalarepa w sosie pomidorowym

2 małe kalarepy
1 duża cebula
sos pomidorowy
nieco oliwy z oliwek
sól
chili
bazylia
oregano
opcjonalnie czosnek

Cebulę pokroić w kostkę i posmażyć powoli z oliwą. Kalarepki pokroić w słupki, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem, aż zrobią się miękkie, ale nie rozgotowane. Można dolać nieco wody, aby się nie przypaliły. Doda sos, zagotować i na koniec dodać przyprawy i zioła. Świeżą bazylię należy dodać dopiero na stole, bezpośrednio przed podaniem, w przeciwnym razie jej listki ściemnieją pod wpływem wysokiej temperatury.
Najlepiej podawać z ziemniakami, ryżem, bulgurem, kuskusem, choć nam smakowało z makaronem pełnoziarnistym.

You Might Also Like

19 Komentarzy

  1. Ja tam wierzę w takie efekty specjalne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na kalarepkę , zrobię może jeszcze dziś....ciekawe czy domownicy zgadną co to jest..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i życzę smacznego :-)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam kalarepki, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kalarepa! Mam takie dziwne wrażenie, że to bardzo niedocenione warzywo, rzadko kto o nim wspomina a przecież jest taka dobra! W takiej postaci jej jeszcze nie jadłam, ale wierzę, że jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, zdecydowanie częściej powinniśmy ją jeść :-)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie proste i szybkie dania!
    Twoja propozycja bardzo do mnie przemawia!
    Kalarepkę uwielbiam.... musi być pycha!
    pieknego weekendu kochana, ściskam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro uwielbiasz, to taką wersję pewnie też polubisz :-)

      Usuń
  6. :) mmmm, już czuję smak tego dania :) pycha!!:)
    Pozdrawiam ciepluśko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny blog !
    Jestem w trakcie przechodzenia na dietę wegetariańską i jesteś moją inspiracją ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję i życzę powodzenia! Pozdrawiam :-)

      Usuń
  8. Taką kalarepkę robiła moja mama.Właśnie taką w pomidorach.Zbaczyłam dziś w sklepie kalarepę i zrbiobę ją jak za dawnych czasów.Ewa

    OdpowiedzUsuń