ciasta i ciasteczka

Wegańska drożdżówka, bez jajek, bez masła, za to ze śliwkami

9/23/2013

Witajcie! Nie macie pojęcia, jak się z tej drożdżówki cieszę. Nie byłabym sobą, gdybym nie snuła planów i nie myślała: „następnym razem poprawię to i owo“..., ale najważniejsze jest to, że od teraz nie potrzebuję masła, ani jajek, aby wyprodukować całkiem zjadliwą drożdżówkę! Wszystkiemu winna jest Justinka. Wczoraj wieczorem nabrałam u niej apetytu na ciasto drożdżowe i z miejsca ruszyłam do kuchni. Bazowałam na przepisie, który wcześniej już wypróbowałam, zamieniając masło na olej, a mleko krowie, na mleko ryżowe. Zamiast jajka dodałam banana. Jego smaku w gotowym cieście właściwie się nie wyczuwa. Kruszonka też jest wegańska, tę już sobie wcześniej wykombinowałam i jest jeszcze pyszniejsza niż ta tradycyjna. Jak przystało na jesień, nie mogło zabraknąć śliwek.
Koniecznie zachęcam Was do spróbowania, nawet jeżeli nie przykładacie wagi do wegańskiej diety. Kto wie, może kiedyś Wam się zdarzyć, że w lodówce nie będziecie mieć ani jednego jajka, a goście niezapowiedziani goście już tuż, tuż.

P. S.
Od teraz moje zdjęcia będą miały znaczek z napisem „vegan“ lub „vegetarian“, abyście od razu mogli rozpoznać, czy danie jest wegańskie, czy wegetariańskie. Jak Wam się ten pomysł podoba?

© Mariola Streim

Drożdżówka wegańska

450 g mąki (u mnie orkiszowa)
1 banan, rozgnieciony na gładko widelcem
2 łyżki oleju o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego lub słonecznikowego
3 łyżki brązowego cukru, trzcinowego
245 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
1 saszetka drożdży suszonych
1/2 łyżeczki soli

kilka śliwek

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto urosło. Po godzinie, wyrobić ciasto z dodatkiem mąki, aż będzie gładkie i wyłożyć je na blachę. Śliwki wypestkować i połówki ułożyć na cieście. Posypać kruszonką i odczekać pół godziny, aż drożdżówka trochę podrośnie. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180 ˚C przez ok. 30 minut.

Kruszonka

olej (na oko)
brązowy cukier trzcinowy (na oko)
mąka (na oko)

Olej wymieszać z cukrem. Mąkę umieścić w misce, dolewać po trochu olej z cukrem i mieszać łyżką, aż stworzą się kulki. W razie potrzeby dodać jednego ze składników.

Prawdę mówiąc, cukier też powinnam zastąpić, na przykład syropem z agawy, ale niestety mam na niego alergię, co za pech, w najbliższym czasie będę poszukiwać produktów alternatywnych.
Wy możecie użyć syrop z agawy, syrop klonowy (choć jego cena odstrasza), wtedy może trzeba będzie dodać nieco więcej mąki.



You Might Also Like

37 Komentarzy

  1. Drożdżowe na oleju bardzo lubię, ale wersji bez jajek jeszcze nie próbowałam. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już na oleju znasz, to tylko mały krok do wegańskiej wersji :-)

      Usuń
  2. Musi pysznie smakować :) Uwielbiam drożdżowe, choć to jest nietypowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku nie różni się właściwie od normalnej drożdżówki, spróbuj :-)

      Usuń
  3. Ale jestem ciekawa tego smaku, bo wygląda bardzo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł ze znaczkami, bo lubię Twojego przeglądać bloga i się przydadzą.
    Ciasto bardzo fajne, zapisuję :)
    A co do słodzideł to polecam morze ksylitol - konsystencja i słodkość zwykłego cukru, mniej kcal i zdrowy. Jedynie cena dość wysoka, ale przez internet można kupić większą ilość w lepszej cenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za info, zainteresuję się tematem :-)

      Usuń
  5. Nie wiedziałam że można bez jajek, ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, można, też myślałam, że będę musiała pożegnać się z moją ulubioną drożdżówką, a tu proszę, da się :-)

      Usuń
  6. mega apetyczne ciasto :) ciekawy przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. i pomysł i drożdżówka świetne !!! właśnie chciałam robić taką tradycyjną ze śliwkami więc... teraz mogę zrobić i tę :) ściskam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To daj koniecznie znać, czy Ci się udała :-)

      Usuń
  8. Spoko, ale prawdziwe wyzwanie to zrobić drożdżówkę bez drożdży;))) Proszę, wymyśl mi taką, bo nie mogę jeść drożdży ani grama:-( Poradzisz sobie;)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżóweczka pierwsza klasa. No i orkiszowa, co nie jest bez znaczenia, jako że ostro ograniczamy współczesną pszenicę i gmo kukurydzę (nawet popcorn kupuję bio ;)).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzorowo, w takim razie przepis jest dla Ciebie, zachęcam do spróbowania :-)

      Usuń
  10. Wygląda naprawdę świetnie i do tego zdrowo. Mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  11. No to ubiegłaś mnie w robieniu tej drożdżówki :) A z etykietkami Vegan i Vegetarian super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo ciekawi przepis:) prezentuje się fajnie i bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Veggie, jesteś moją mistrzynią, skoro udało Ci się upiec wegańską drożdżówkę. Teraz i jak muszę spróbować, skoro przepis już jest dopracowany przez Ciebie. A pomysł na oznaczanie przepisów wegańskich i wegetariańskich jest genialny w swojej prostocie. Jestem na tak! :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna !!!
    Zapisuję do zrobienia w sytuacji kryzysowej ,kiedy w lodówce brak jajek,czy np masła .

    OdpowiedzUsuń
  15. Super drożdżówka a kruszonka to już raj :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja polecam ksylitol do zastapienia cukru. Tylko cena moze troche odstraszac. W sieci jest zdecydowanye tanszy niz w sklepach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, już ktoś inny też o tym wspominał, ale chyba niestety nie przekonam się, nie stosuję żadnych wyizolowanych sztucznie substancji słodzących, ale już wypróbowałam, że syrop klonowy dobrze znoszę, więc może mam problem z głowy :-)

      Usuń
  17. Zrobilam ta tą drozdzowke z jagodami i na mleku owsianym....pyyyyyycha!!!! Dzięki za ludzkie przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za wypróbowanie i za ten cudowny komentarz :-)

      Usuń
  18. czyli do wyrosniecia daje sie wszystkie skladniki bez maki tak? i dopiero pozniej dodajemy make?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz na początku należy wymieszać wszystkie składniki. Przy wyrabianiu dodać nieco mąki, jeśli ciasto będzie się za bardzo przyklejało.

      Usuń
    2. ok dziekuje. a jakiej wielkosci blaszka na te proporcje?

      Usuń
    3. Około 35 x 30 cm, powodzenia :-)

      Usuń
  19. Zrobilam ciasto z jablkami.Smaczne.Fajmy przepis.

    OdpowiedzUsuń