przetwory

Galeretka ze śliwek z czekoladą i rumem

9/09/2013

Śliwki o ciemnofioletowej skórce z jasnym meszkiem, ciemnobrązowa czekolada i złoty rum, to piękne połączenie nie tylko kolorystyczne. Te trzy składniki stanowią smakową rozkosz. Zawsze trochę się ociągam z przetworami, bo pamiętam, kiedy przerabiało się całe wiadra owoców na zimę. Choć było warto, trzeba było zainwestować sporo czasu w to przedsięwzięcie. Teraz, kiedy sklepy pełne są najróżniejszych dżemów, możemy zrobić swoje własne przetwory dla przyjemności i poeksperymentować z wyszukanymi smakami. U mnie było to zaledwie kilka słoiczków, część rozdałam, a reszta zniknęła bardzo szybko, że z ledwością udało mi się coś zachować do zdjęć.
Polecam Wam gorąco, nie zajmuje dużo czasu, a smakuje rewelacyjne.

Jedno ze zdjęć zgłaszam do konkursu na wykrywaczu smaku, więc będzie mi miło, jak na nie zagłosujecie :-)

KLIK

© Mariola Streim

© Mariola Streim

© Mariola Streim

© Mariola Streim


Galaretka ze śliwek z czekoladą i rumem

1 kg śliwek
2 łyżki gorzkiego kakao lub pól tabliczki ciemnej czekolady
syrop z agawy do smaku
agar (ilość według opisu na opakowaniu)
4 cl rumu

Śliwki wypestkować i gotować z syropem z agawy, aż zrobi się z nich pulpa (u mnie ok. 15 Minut).
Pod koniec gotowania dodać agar rozpuszczony w odrobienie wody i kakao. 
Całość przetrzeć przez grube sito, tak, aby pozbyć się skórek. Jeszcze raz zagotować, dodać rum i natychmiast, gorące wlewać do wysterylizowanych słoiczków i szybko zamykać.

Metody sterylizacji słoiczków opisałam tutaj, ja zastosowałam tę w piekarniku, a dekielki zalałam wrzątkiem.








You Might Also Like

23 Komentarzy

  1. Nie ma lepszego połączenia owocowego z czekoladą! :D Dzięki za dzisiejszą inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sam skład tej konfitury sprawia, że jestem po po prostu pewna, że zakochałabym się w jej smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też ostatnio robiła - jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, smak musi być obłędny!!
    Pozdrawiam KLK :*

    OdpowiedzUsuń
  5. zagłosujemy :) no i takie cudo też upichcimy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być pycha, że też nie próbowałam do tej pory czekośliwki?! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliwki, czekolada i rum to wręcz grzeszne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. czekośliwka, galaretka! to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Głos oddałam z przyjemnością, a przepis na pewno wypróbuję w sobotę. Śliwki mam, ale czasu w tygodniu brak:-((
    Dziękuję i pozdrawiam z Wielkopolski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziewczyny, dzięki za te miłe komentarze, jak widzicie nie nadążam już indywidualnie odpowiadać, więc jeno wielkie DZIĘKI :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. głosik oddany, powodzenia życzę:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Głosowanie uważam za odbyte :) Kocham śliwki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliwkowy odlot :) to musi smakować obłędnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam wszystko co jest ze śliwek, a ta galaretka musi smakować bajecznie. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ich bin ganz begeistert von Deinen schönen Bildern... wundervoll!Und dann noch der geniale zarte Hintergrund, toll.
    Viele Grüsse, Andrea

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam...śliwki czekolada-super zestaw smakowy;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeju, rewelacyjne połączenie! Ode mnie też poleciał głosik, trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam Twoje przepisy :) Z przyjemnoscia zaglosowalam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mimo dostępności kupnych przetworów, ja zdecydowanie wolę te domowe! Lepsze i w dodatku bez ukrytych polepszeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszytsko co kocham, sliwki, czekolada i rum :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawe połączenie smaków, zainspirowałaś mnie :) !

    OdpowiedzUsuń