Relacja z warsztatów w Gorzowie, było fantastycznie!

6/29/2013

Choć już sporo czasu minęło od warsztatów w Gorzowie, które odbyły się w ramach Nocnego Szlaku Kulturalnego, emocje nadal u mnie nie opadły. Mam nadzieję, że uczestnikom podobało się równie dobrze jak mi. Po prostu wszystko grało. Pogoda, miejsce, wspaniali uczestnicy... według mnie było idealne. No może oprócz komarów, które nie były dla nas pobłażliwe ;-)


Ale od początku. Cała ta impreza nie powsatałaby, gdyby nie Marta Danielak (http://vege4u.blogspot.com) oraz Ania Świerczyńska. To one, dwie gorzowskie wegetarianki, nakręciły cały ten motor, zmobilizowały jeszcze pomocników i tak oto, w pięknym parku, obok letniego ogródka Cafe Costa, miała miejsce świetna kulinarna zabawa.

Uczestnicy potraktowali sprawę bardzo poważnie. Wyglądali jak prawdziwi profesjonaliści. Skupieni, pełni motywacji, produkowali smakołyki taśmowo, a czekająca kolejka jeszcze tylko ich mobilizowała. A kolejka była chwilami długa. Stali w niej ludzie młodzi, w wieku średnim, starsi, dzieci, kobiety, mężczyźni... dosłownie cały przekrój gorzowskiego społeczeństwa, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Było też wiele pytań, uwag, jednym słowem zainteresowanie przekroczyło moje najśmielsze oczekiwania. Zobaczcie sami.

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Piotr Merda

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Piotr Merda

© Hanna Kaup

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Beata Klepaczewska

© Piotr Merda

© Beata Klepaczewska

© Hanna Kaup


Gotowaliśmy:

okazały się absolutnym hitem warsztatów, pojawiły się w menu zupełnie przypadkiem, w ostatniej chwili, dzięki miłemu Sławkowi, który je własnoręcznie zerwał i nam je dostarczył. Był to już ostatni gwizdek, gdyż sezon na nie właściwie się kończy i mieliśmy ogromne szczęście, że nam się udało.

...a do tego

pasuje do kwiatów idealnie, ale widziałam, że dodawano go nie tylko do kwiatów, ale również do

gofrów bananowych bez jajek (według przepisu Patyski, Patysko musiałam podzielić się tym cudownym przepisem, dziękuję)

Oprócz tego miksowaliśmy smoothie, którego okazało się zdecydowanie za mało, takim cieszyło się powodzeniem.

Był jeszcze czekoladowy krem z awokado, przepis już niebawem.

Ponadto ogromnym powodzeniem cieszyła się (wydawałoby się najzwyklejsza) sałatka ziemniaczana, której przytrafiła się ciekawa przygoda. Otóż była ona przygotowywana przy tym samym stoliku, co sos do sałatki, ale nie do tej. Sos ten tylko nazywa się do sałatki, a tak naprawdę jest do wszystkiego i w tym wypadku miał być podany do placków z cukinii. Oczywiście zauważyłam to zabawne nieporozumienie, w momencie, kiedy właśnie sos był wlewany do sałatki, dokładnie o jedną sekundę za późno... wszystko jednak skończyło się dobrze, sos do placków został dorobiony, a sałatka z dodatkowym sosem smakowała jeszcze lepiej. Niestety wiem to tylko z opowiadań, bo dla mnie nie wystarczyło :-)

Turecka sałatka z kuskusem (w oryginale z bulgurem) zaskoczyła wszystkich swoją prostotą i myślę, że niejedna osoba przygotuję ją u siebie w domu.

No a pesto? Też spotkało się z wielkim zainteresowaniem. W sklepie kosztuje majątek, a my przygotowaliśmy je w trzy minuty i znacznie taniej. Bazylia (zamiast rukoli) zmiksowana z oliwą, czosnkiem, nasionami ze słonecznika i odrobiną soli podawana była również do placków z cukinii. Nawet doświadczone gospodynie domowe nas chwaliły.

Jeszcze czas wspomnieć o pieczonych ziemniakach, których nawet za bardzo nie widziałam, bo z piekarnika od razu rozpierzchły się po talerzach i po nich. 

No i na koniec trzeba opisać zupę z soczewicy. Takie głosy chodziły, że niby niektórzy nie wierzyli, że jest zupełnie bez mięsa, hi, hi. Uczestnicy jednak potwierdzą, że wszystkie składniki, które użyliśmy do przygotowania naszego menu były wegetariańskie.

Szkoda, że już po wszystkim, mam nadzieję, że spotkamy się za rok w jeszcze większym gronie :-)

Bardzo dziękuję wszystkim zaangażowanym w organizację, właścicielowi Cafe Costa, mojej siostrze Agnieszce Bukowskiej, która miała po prostu głowę na karku, jeżeli chodziło o sprawy techniczne i wszystkim, którzy nam pomogli. Wielu osób nawet nie znam, ale bardzo cenię ich wkład.

Również tym, którzy zapisali się na warsztaty i uczestniczyli w gotowaniu bardzo dziękuję, byliście cudowni!

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam, jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę :-)

Z nieco innej perspektywy możecie poczytać tutaj, polecam.

You Might Also Like

12 Komentarzy

  1. Takie imprezy plenerowe,są najlepsze na świecie ;).Ale mają tę jedyną,wadę,że nie wiadomo,czy się wszystkich nakarmi...he,he....kiedy akcja darmowa..W każdym bądź razie ten dziki bez ,w cieśnie naleśnikowym mnie intryguje,bo mamy przy domu na wsi,a nigdy go w kuchni jeszcze nie spożytkowałam.Część Twoich dań już wypróbowałam w mojej kuchni....i wiem,że są godne polecenia.
    Zatem Mariola,mam nadzieję na kolejne z Tobą kulinarne warsztaty ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka szkoda, że nie mogłam być, świetne jedzenie, miłą atmosfera, takie spotkania są zawsze bardzo wartościowe!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. czekałam na tę relację z niecierpliwością i bardzo się cieszę ,że wszystko tak pięknie się udało :)) żałuję tylko ,że mnie tam nie było ;)
    kwiaty bzu wyglądają niesamowicie :)) buziaczki Kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że dopiero teraz zauważyłam, że niedaleko mnie dzieją się tak fantastyczne rzeczy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja ostatnio zrobiłam sobie takie pysznosci z kwiatostanu czarnego bzu, syrop z kwiatu czarnego bzu z cytryna i własnie smazone w ciescie nalesnikowym posypanym cukrem pudrem, pychotka

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany już widzę ile straciłam :D widać że fajna atmosfera no i jedzonko pyszne!
    No i kwiaty bzu, ja przerabiałam je trochę inaczej w tym sezonie (zapraszam ;))w cieście pewnie pyszne też.

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja dziękuję:) Jeśli tylko będą kolejne warsztaty w Gorzowie (w co mocno wierzę) ponownie się zapisz i zaproszę swoich przyjaciół i znajomych. A pesto śni mi się, naprawdę! Niebo w gębie. Zresztą zupa z soczewicy też:)
    Dla mnie było to fantastyczne doświadczenie:) Dzięki raz jeszcze i ukłony zostawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajowa impra, szkoda, że tak daleko :) Bardzo się cieszę, że choć gofry wzięły udział, dziękujemy! :-*

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie było fantastycznie, do dzisiaj wspominam gofry bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fantastyczne impreza, zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ze zdjęć i z Twoich wspomnień wynika, ze naprawdę to były ekstra warsztaty minus komary oczywiście ;-) Szkoda, że mnie tam nie było :-(

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak widać uczestnikom też się podobało, więc w przyszłym roku zapiszcie się koniecznie zaraz na początku, bo ilość miejsc jest ograniczona, a zainteresowanych było mnóstwo. Już w trakcie trwania warsztatów pytano nas, czy można jeszcze wziąć udział, ale nasze listy pękały w szwach. Niektórzy mieli szczęście i udało im się wskoczyć w miejsce, tych, którzy nie dotarli, żadne miejsce się nie zmarnowało!

    OdpowiedzUsuń