pasty i dipy

Tsatsiki

12/08/2012

Dziś obiecane tsatsiki. Klasyka kuchni greckiej, nie może jej zabraknąć na żadnym talerzu z tego regionu. Dodaje się dosłownie do wszystkiego. Do grillowanych warzyw, do sałaty, do chleba, z oliwkami. Z dużą ilością czosnku i świeżym smakiem ogórka, świetnie uzupełni każde danie. Trochę przypomina mi się nasza polska mizeria i kojarzy właściwie z latem. Świeże ogórki byłyby idealne, ale czas mi jakoś umknął, sezon ogórkowy się skończył i teraz muszę zadowolić się ogórkiem importowanym. Wrócę jednak z całą pewnością do tematu w sezonie i powtórzę ten smakołyk we właściwym wydaniu.
A tymczasem, spróbujcie jeżeli nie mieliście jeszcze okazji, z pewnością przypadnie Wam do gustu.

© Mariola Streim


Tsatsiki:

1 świeży duży ogórek lub kilka małych
500 g jogurtu (najlepiej greckiego, ze sporą zawartością tłuszczu)
2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
1 łyżka octu (można pominąć)

sól
świeży czosnek


Ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić i odstawić na 20 minut, aż puści wodę. Wodę odcisnąć i wylać. Do ogórka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

You Might Also Like

1 Komentarzy