ciasta i ciasteczka

Placek z prawdziwego zdarzenia

7/27/2012

Jak myślicie, jaki powinien być placek? Płaski, przede wszystkim płaski, jak placek. Taki właśnie upiekłam. Bez przepisu. Żeby nie było, że źródła nie podaję. Jedyne istniejące źródła, to blade wspomnienie z dzieciństwa, zagubiony z powodu 150 przeprowadzek notatnik z przepisami i rozsądek (o tym czy zdrowy, nie będę lepiej pisać ;-)
A, o jednym źródle prawie zapomniałam. Moja druga połówka i ja, jesteśmy wielbicielami placków z kruszonką, ale najlepiej takich bez placka. Czyli samej kruszonki. Na każdej imprezie rzucamy się na placki z kruszonką i za każdym razem to samo rozczarowanie. Zaburzone proporcje. Za dużo placka w stosunku do kruszonki. I owoców też przeważnie za mało. Taka jest historia dzisiejszego placka. Koniec rozczarowań, jest 100 % kruszonki i 100 % owoców, czyli 200 % zadowolenia :-)
Kalorii też jest 200 %, ale od czasu do czasu, chyba można sobie pozwolić.

© Mariola Streim



Placek z kruszonki z owocami leśnymi

3/4 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki mąki (około)
3/4 cukru (około)
0,5 owoców leśnych (użyłam mrożone)
1 paska łyżka mączki ziemniaczanej


Owoce rozmrozić, aż puszczą sok. Odlać sok na drobnym sitku (nie rozgniatać owoców, tylko delikatnie odcedzić to, co wypuszczą). Ewentualnie dolać do soku trochę wody, w sumie powinno być ok. 1 szklanki soku. W soku rozpuścić mączkę ziemniaczaną i zagotować na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje i będzie przypominać rzadki kisiel. Wymieszać delikatnie z owocami i odstawić.

Masło, cukier i mąkę zagnieść ręką, aż powstanie kruszonka. Mąkę i cukier dosypywać na wyczucie. Najlepiej na początek dosypać tylko trochę, wymieszać wszystko łyżką i po trochu dosypywać, aż uzyskamy właściwy efekt. Jeżeli za bardzo się klei, dosypać trochę mąki i cukru. Jeżeli nie powstają porządne kulki i wszystko jest zbyt sypkie, dodać odrobinę masła.

Trochę kruszonki zostawić do posypania, resztę uklepać na dnie blachy (nie smarowałam niczym, bo ciasto jest tłuste i nie przykleja się). Na ciasto wyłożyć masę owocową, wygładzić i posypać pozostałą kruszonką. Piec ok. 0,5 godziny, przy temperaturze 190 ˚C.

You Might Also Like

15 Komentarzy

  1. Wspaniały placek, bardzo lubię wypieki z owocami leśnymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie!
    pamiętam, że jako dziecko nie lubiłam kruszonki i zawsze wydłubywałam z ciasta :) na szczęście na 'starość' zmądrzałam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. e tam, nie trzeba wcale mądrzeć, tylko placek do potrzeb dopasować ;-)

      Usuń
  3. Świetne! Składników niewiele, a prezentuje się naprawdę wspaniale. Mam ochotę na taki placek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruszonka, kruszonka!!! Zgadzam się z Tobą, że w sumie ciasta to powinny być tylko z owoców i kruszonki, ogromniej ilości kruszonki :) Na pewno ukradnę Twój pomysł, upiekę, potem sfotografuję i wkleję na bloga :) Ale razem z linkiem miejsca inspiracji :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciacho! Porywam kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również uwielbiam placki z kruszonką. Od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na 200% procent kalorii - szczególnie jeśli to daje tyle zadowolenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oooo ślinka leci ;-)
    też tak mam z moją drugą połówką ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. oto placek idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie ;-) Już poprawiam, ma być 3/4, dziękuję za zwrócenie mi uwagi i pozdrawiam

      Usuń