napoje

Syrop z rabarbaru i truskawek

6/18/2012

Polubiłam rabarbar. Mało tego, chyba nawet już uwielbiam! Od wielu lat nie lubiłam i basta. Nawet nie próbowałam bliżej przyjrzeć się tej roślinie i miało już tak zostać. Jednak, kiedy tak widzę na Waszych blogach, jakie świetne rzeczy robicie, pomyślałam, że może jednak warto przełamać swoje stare przyzwyczajenie i trochę poeksperymentować. Okazało się, że warto było.
Mój pierwszy syrop z rabarbaru i truskawek wyszedł niesamowity. A to dopiero początek, całe mnóstwo przepisów mam już na oku.


© Mariola Streim

© Mariola Streim





Syrop z rabarbaru i truskawek

5 łodyg rabarbaru (im bardziej czerwone, tym mniej kwaśne)
1/4 kg truskawek
1 litr wody
szczypta sproszkowanej wanilii
cukier (mniej więcej tyle samo, co truskawek i rabarbaru)

Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier, wanilię i litr wody. Wszystko razem gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Dodać pokrojone na kawałki truskawki i gotować jeszcze przez 15 minut.

Odcedzić syrop na drobnym sicie (nic nie wyrzucać).


Świetnie smakuje rozcieńczony z wodą, lub z dodatkiem białego wina, albo bez rozcieńczania do polania deseru.



Jeżeli chcemy przygotować większą ilość i przechowywać dłużej, syrop należy zagotować jeszcze raz i gorący wlać do wysterylizowanych wcześniej słoiczków lub butelek.

Sterylizacja słoików:
  • zalać słoiki i zakrętki wrzątkiem
  • lub słoiki wstawić do piekarnika na minimum 10 minut przy temperaturze 120˚C, zakrętki zalać wrzątkiem
  • lub słoiki napełnione wodą wstawić do mikrofalówki i doprowadzić do wrzenia, zakrętki zalać wrzątkiem

Słoiki z zakrętkami nie wymagają już gotowania. Napełnić po brzegi gorącym płynem i szybko zakręcić, postawić do góry dnem do ostygnięcia. Zakrętki warto kupić nowe, takie używane mogą być lekko uszkodzone i nie gwarantują szczelności.

Słoiki z gumkami i sprężynami nie napełniać do brzegu, zostawić 3-4 cm miejsca. Po zamknięciu gotować w garnku z wodą, napełnionym do ok. 3/4 zawartości słoików, ok. 0,5 godziny na małym ogniu.

Te same zasady dotyczą butelek.

Wysterylizowanych słoików i butelek nie dotykać rękami, najlepiej założyć gumowe rękawiczki.

A co z odcedzonym rabarbarem i truskawkami?

O tym jutro :-)

You Might Also Like

6 Komentarzy

  1. Świetny pomysł na delektowanie się smakami rabarbaru i truskawek w zimowy czy jesienny czas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny kolor. Ja też lubię rabarbar.

    OdpowiedzUsuń
  3. No u mnie to nie ma co wekować wszystko idzie na bieżąco;) na dzisiejszy upał w sam raz rabarbar+truskawki!.. choć przyznam Ci się że nie przepadam za rabarbarem, ale Twoje wydanie wygląda kusząco..

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy miałabym co włożyć do słoików... Syrop wygląda rewelacyjnie i na pewno od razu znikłby z garnuszka :P

    OdpowiedzUsuń