cerwona soczewica

Turecka zupa z czerwonej soczewicy, nowa wersja

3/23/2012

Jakiś czas temu zaprezentowałam Wam zupę zainspirowaną kuchnią mojej tureckiej przyjaciółki.
Cieszy się ona dużą popularnością wśród moich czytelników i gdzieś tam po cichu myślałam nad powtórką w innej wersji. Wczoraj wpadłam ponownie do mojej przyjaciółki  i cóż za przypadek... znów załapałam się na zupę z czerwonej soczewicy! Wiem, to nieprawdopodobne, zapewniam Was, moja przyjaciółka nie gotuje jej codziennie ;-)
Ta wersja wręcz mnie oszołomiła, nie mogłam przestać „achować“ i „ochować“
z zachwytu. Zapisałam dokładnie przepis i oczywiście (cała JA), kartki zapomniałam zabrać. Na szczęście moja pamięć jest jeszcze w miarę niezawodna i raz zapisane na kartce, jest również zapisane w mojej głowie.

Polecam Wam gorąco!

© Mariola Streim




Przepis na zupę z czerwonej soczewicy:

czerwona soczewica (ok. jednej filiżanki na litr wody)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 mała puszeczka przecieru pomidorowego
1 duży ziemniak
1 duża marchew
1 duża cebula
łodygi od 1 brokuła (tylko te cienkie, gruby trzon wyrzucamy, cienkie łodygi wykorzystujemy do zupy, a różyczki np. do zapiekanki z ziemniakami, którą wczoraj też zostałam poczęstowana)
sól, pieprz
suszone, starte, czerwone papryczki chilli

Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i ciągle mieszać na małym ogniu, aż masa zrobi się jasnobrązowa (uwaga, nie przypalić). Dodać przecier pomidorowy i dalej mieszać energicznie, do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby zdjąć na chwilę z ognia. Dolać wodę, dodać soczewicę, oraz w całości: obraną marchew, obranego ziemniaka, łodygi od brokuła i obraną cebulę. Gotować powoli, aż wszystko będzie miękkie, na koniec zblenderować i przyprawić.

Aż Turcją pachnie, jak taka zupa paruje na stole...

You Might Also Like

12 Komentarzy

  1. Tez zapisze, a co - skoro taka warta ochow i achow (a czytajac liste skladnikow, nie watpie, ze jest warta), to bede musiala ja wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj kusisz kusisz tymi smakami!..zatesknilam za Turcja

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolorek:). Nie przepadam za blendowanymi zupami, aczkolwiek ta prezentuje się wyjątkowo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupy z soczewicy, dają dużo możliwości do eksperymentowania z dodatkami:) Twoja zapewne smakuje wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Toureckiej kuchni nie znam ale bardzo żałuję jak widzę tą pyszną zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno nieźle rozgrzewa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skoro podoba Wam się taka kuchnia, postaram się częściej prezentować tu dania tureckie, pozdrawiam i dziękuję za miłe komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurdysze ta zupe jedza wymieszana z sokiem z cytryny i chlebkiem przypominajacym tortille a przecier zastepowany jest masa z pomidorow.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przezacna zupa, mięsożerny partner niemalże wciągnął nosem razem z talerzem :)
    Zupy-kremy górą!

    OdpowiedzUsuń
  10. super przepis, uwielbiam zupę z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna! Jeszcze bardziej smakowała mi skropioa sosem sojowym :3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja dodatkowo skrapiam cytryną - pychota !

    OdpowiedzUsuń