fenkuł

Zapiekany fenkuł (koper włoski)

2/24/2012

Dla tych, którzy nie oswoili się jeszcze z tym warzywem, prezentuję kolejne, bardzo łatwe i smaczne danie. Ja już dawno jestem z nim za pan brat i mam w zanadrzu kilka różnych przepisów, które co jakiś czas będą się tu pojawiać. Jeden już był tutaj.

Dziś przygotowałam z serem i bez sera w dwóch oddzielnych foremkach. Już wspominałam kiedyś, że u nas w domu jest trochę pogmatwane, ja jestem wegetarianką, natomiast moja druga połówka nie je sera. Na szczęście dogadaliśmy się w kwestii piekarnika i tolerujemy na wzajem rzeczy których nie jemy, gdy pieką się razem obok siebie. Oczywiście muszą mieć oddzielne naczynia :-)


© Mariola Streim
© Mariola Streim



Przepis na zapiekany fenkuł (koper włoski)

1 fenkuł (wystarczy na dwie porcje)
1 cebula
1 jajko
trochę oliwy do smażenia
śmietana do zup i sosów
opcjonalnie plasterki sera, np. Goudy
pomidorki koktailowe
przyprawy jakie lubicie (ja użyłam sól i tabasco)

Cebulę pokroić, usmażyć na złoto. W tym czasie pokroić fenkuł w kostkę. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkiem i przyprawami. Wszystko umieścić w dużej misce, dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki żaroodpornej. Na wierzch ułożyć plasterki sera i połówki pomidorów koktailowych. Piec ok. 0,5 godziny przy temperaturze ok. 180 ˚C.

Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i zapewniam, że będzie Wam smakowało :-)

You Might Also Like

7 Komentarzy

  1. Przyznam szczerze, że mało znam przepisów z fenkułem w tle, sama przyrządzałam go z małżami tylko. Ciekawy przepis, który prezentujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! ależ bym zjadła takie danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. namowilas mnie ! kupuje fenkula! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale masz świetne naczynka!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zrobiłam drugi raz. bardzo fajny przepis. ja go trochę zmodyfikowałam - mianowicie dodałam na spód naczynia do pieczenia filety z dorsza. pyszne wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy sposób na przyrządzenie kopra włoskiego. Ja zrobiłam z niego pyszną sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dodałam jeszcze garść makaronu 3 malutkie ząbki czosnku i 3 łyżki stołowe sosu sojowego, szczyptę cząbru i ziół prowansalskich
    wyszło obłędne!
    dzięki za wspaniałą inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń