galaretka

Galaretka pomidorowa bierze udział w konkursie

10/12/2011

Alergicy nie mają łatwego życia, niestety. Na szczęście pojawia się coraz więcej informacji na ten temat i coraz więcej możliwości radzenie sobie z tym problemem.

Przygotowałam propozycję efektownej przystawki, jest łatwa w wykonaniu, jedynie wymaga nieco czasu, ale większość czasu spędza się na czekaniu, więc nie jest tak źle. Można ją zrobić w tak zwanym międzyczasie :-)


© Mariola Streim
© Mariola Streim

© Mariola Streim






KONKURS:
Przepis ten bierze udział w konkursie kulinarnym na przepis „przyjazny“ alergikom na portalu mojealergie.pl.
Ze wszystkimi konkursowymi przepisami można zapoznać się pod tym linkiem: http://www.mojealergie.pl/recipe.html.
Na stronie głównej uruchomiona została sonda, w której użytkownicy portalu mogą głosować na najlepszy ich zdaniem przepis.

Będzie mi miło, jak zagłosujecie na mój przepis :-)


Przepis na galaretkę pomidorową:

1/4 litra sosu pomidorowego (np. gęstego soku)
2 małe śmietany do zup i sosów (dla alergików są produkty mleczne bez laktozy albo sojowe)
świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek)
żelatyna na 1/2 litra płynu – patrz na opakowanie (dla wegetarian są żelatyny roślinne agar-agar)
sól
tabasco
czosnek
 


1 warstwa – pomidorowa


zagotować sos pomidorowy, doprawić solą i rozgniecionym czosnkiem. Dodać kilka kropel tabasco do smaku i rozpuścić żelatynę (tu należy kierować się opisem na opakowaniu żelatyny, w zależności od rodzaju, przygotowanie, może się nieco różnić). Kiedy sos będzie chłodny, ale jeszcze płynny, wlewamy do foremki i wstawiamy na 2 godziny do lodówki nastawionej na mocne chłodzenie.



2 warstwa – śmietanowa

1 śmietanę podgrzewamy, postępujemy tak samo, jak z pierwszą warstwą, ale tylko solimy. Kiedy będzie chłodna, ale jeszcze płynna, wlewamy do foremki na warstwę pomidorową i wstawiamy ponowie na 2 godziny do lodówki



3 warstwa – z ziołami

1 śmietanę blenderujemy ze świeżymi ziołami, podgrzewamy i dalej postępujemy tak samo, jak z pierwszą warstwą, ale niczym już nie przyprawiamy. Kiedy będzie chłodne, ale jeszcze płynne, wlewamy do foremki na warstwę śmietanową i wstawiamy ponowie na 2 godziny do lodówki.

 
Na foremkę nadaje się na przykład plastikowe opakowanie od twarożku lub jogurtu, łatwiej wyjąć galaretkę niż z naczynka porcelanowego.

 Jak już galaretka stężeje wyjmujemy z foremki i ozdabiamy na przykład listkiem bazylii i octem balsamicznym. Można podać lekkie pieczywo, na przykład krakersy.

You Might Also Like

10 Komentarzy

  1. Galaretki warzywne na agarze są super! A jeszcze Twoja taka elegancka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny przepis, muszę go koniecznie wypróbować.. wygląda wspaniale...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna, apetyczna przekąska! Robiłam kiedyś galaretkę pomidorową, więc wiem że smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję Wam bardzo, za wasze komentarze. Mopswkuchni, Tobie szczególnie za Twój głos :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Galaretka wygląda wprost fantastycznie! Pomysł i przepis zapisuję :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  6. Veggie, zamierzam właśnie zrobić Twoją galaretkę. Mam tylko jedno pytanie - ta śmietana do zup i sosów ma być kwaśna, czy słodka? I ile % tłuszczu rekomendujesz?
    Niecierpliwie czekam na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam śmietanę Łaciatą w kartoniku. Na opakowaniu jest napisane „do zup i sosów“, jest to śmietana słodka. Życzę udanej galaretki i daj znać, jak Ci wyszła :-)

      Usuń
  7. Wyglada pysznie, spróbuje zrobić;)

    OdpowiedzUsuń